Zijn jongeren met een beperking altijd te laat?

Met die vraag opent Razende Reporter Ron het eerste filmpje van omroep mik. Ron is autistisch en hij heeft ADHD. Ook de andere redactieleden hebben een arbeidsbeperking. Juist dat maakt ze bij uitstek geschikt om een hoofdrol te spelen in een campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om jongeren met een beperking beter toe te rusten voor de arbeidsmarkt. Deze week begint een nieuw seizoen vol praktische tips en eyeopeners.

Omroep mik is een online omroep voor en door jongeren met een arbeidsbeperking. In korte filmpjes probeert de redactie boven tafel te krijgen wat er voor hen te krijgen is op de arbeidsmarkt. En passant schoppen ze de nodige vooroordelen omver. Zo kan Razende Reporter Ron in een reeks items tevreden vaststellen dat jongeren met een arbeidsbeperking niet steevast te laat komen, dat velen net zo slim zijn als ‘gewone’ jongeren, dat zij ook een diploma kunnen halen en dat ze ook nog eens niet duur zijn.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Als verslaggeefster Pleunie, die kampt met een S-bocht in haar wervelkolom, de straat op gaat met de vraag: ‘Kan ik solliciteren naar een normale baan?’ blijft het soms angstvallig stil.

Het belangrijkste wat omroep mik doet, is laten zien dat het kan: werken met een arbeidsbeperking. We zien jongeren die slechtziend zijn, autistisch, verstandelijk beperkt of die in een rolstoel zitten, die werken bij de groothandel, in een drukkerij, bij Albert Heijn, in een manage, in een platenwinkel en op tal van andere plekken.

Dat is een gouden greep. De overheid probeert in veel van haar campagnes het volk in de richting van een Haagse werkelijkheid te bewegen. Het ministerie van SZW daarentegen laat met deze campagne gewoon de weerbarstigheid van de praktijk zien. Maar op grond van die eerlijkheid hebben ze ook serieuze aandacht te pakken voor verhalen die laten zien wat er allemaal wel mogelijk is.

Ook al bent u niet de primaire doelgroep van de campagne, toch een tip voor alle werkgevers die dit lezen: vanaf deze week kunt u elke dag potentiële nieuwe werknemers scouten op www.omroepmik.nl.