Zeventien jaar is een cruciale leeftijd

Vandaag vieren we de 17e verjaardag van BKB. Janis Ian zingt “I learned the truth at seventeen”. Zeventien is een cruciale leeftijd. Harry Mülisch vond het de absolute leeftijd: “Als je zeventien bent, ben je niet echt volwassen, maar ook geen kind meer. Het is een kantelende leeftijd.”

Op mijn zeventiende verhuisde ik weg uit mijn ouderlijk huis. Ik wilde een grote reis maken maar durfde toch niet. Ik woonde op mezelf en had vrienden die daar nog lang niet klaar voor waren. We spraken op school het nieuws door, en hadden wisselende interesse in de wereld om ons heen.

Bij BKB wilden we onze verjaardag bijzonder vieren. We dachten aan 17 jaar, en we dachten aan de aankomende landelijke verkiezingen. Onze leeftijdgenoten mogen komend voorjaar voor het eerst stemmen. Hoe denken zij over politiek? Over Nederland, en hun eigen levens?

Vandaag lanceren we BKB17.nl. Een reeks portretten van 17-jarigen door heel Nederland. Waarin Husna uit Delft vertelt over discriminatie, Adriaan uit Maastricht over drummen, en Sjirk uit Drachten over zijn politieke ambities. Inge-Lien woont in Bussum maar wil de wereld in, en onafhankelijk worden, net als Beyoncé. De portretten, foto’s en website in de stijl van Snapchat geven een bijzonder beeld van die kantelende leeftijd.

Ik leer veel van de portretten. Sinds mijn 17e is de wereld veranderd. We luisteren niet meer naar Usher en Craig David. (Althans.) We nemen liedjes van de radio niet meer op met cassettebandjes, we branden geen cd’s. Het vertrouwen in politieke vertegenwoordiging is wereldwijd steeds lager. We consumeren ons nieuws nauwelijks meer via een gedrukte krant, we volgen politici via hun Snapchat Stories. Tegelijk is er ook veel hetzelfde gebleven. Wil je ook lezen? Kijk dan op BKB17.nl.

Loeki Westerveld
Loeki (1987) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie internationale betrekkingen. Ze werkte tussen haar bachelor- en masterstudie als communicatiemedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu is ze senior campagnestrateeg bij BKB.