Wie niet sterk is, moet slim zijn in de Georgische politiek

Foto: Pixabay.

Wat doe je tegen politici met veel macht en geld? Terugknokken natuurlijk, was onze boodschap. Deze week gaven we campagnetrainingen aan de Georgische oppositie met een belangrijke boodschap: wie niet sterk is, moet slim zijn.

Democraten hebben het zwaar in voormalig sovjetrepubliek Georgië. De oppositie is gemarginaliseerd, de verkiezingsopkomst laag en regeringspartij Georgian Dream heeft in het parlement een driekwart meerderheid: 115 van de 150 zetels. Diezelfde partij wordt ook nog eens flink gespekt door oud-premier Bidzina Ivanishvili. Zijn fortuin komt overeen met grofweg één derde van de totale economie (bnp) in Georgië.

Lees ook: Zeven lessen van onze campagnetraining in Georgië.

Dat maakt het een klassieke strijd tussen David versus Goliath. Georgian Dream beschikt over meer ervaring en financiële middelen terwijl de oppositiepartijen (piep)klein zijn. Bovendien gonst het van de geruchten over verkiezingsfraude en omkoping uit naam van Georgian Dream. Niet gek dat de oppositiepartijen in Georgië denken weinig kans te maken tijdens de presidentsverkiezingen in 2018 en parlementsverkiezingen van 2020. Toch is het geen verloren zaak; ook de underdog kan de strijd winnen.

Verzilver het enthousiasme 

Grootheden Gandhi, King en Mandela hebben ons geleerd dat je met vasthoudendheid en bezieling op een vreedzame manier je doel kunt bereiken. Zonder grootse middelen maar met grootse ideeën wisten zij een mensenmassa achter zich te scharen. Het bereiken van groepen is bovendien makkelijker dan ooit. Online platforms als Facebook of Twitter geven je ongekende mogelijkheden om een menigte bij je beweging te betrekken voor relatief weinig geld. De apptivisten van GroenLinks en de aanhangers van Bernie Sanders behaalden grote successen mede dankzij bevlogen vrijwilligers. Niet geld gaf daarbij de doorslag, maar het kapitaliseren van enthousiasme door een grassroots strategie.

Een sluiproute naar electoraal succes bestaat niet.

Een sluiproute naar electoraal succes bestaat echter niet. Een inspirerende leider? Je kunt niet zonder. Fraai partijprogramma? Beter van wel. Toegewijd campagneteam? Noodzakelijk.

De Georgische politiek heeft nog een lange weg te gaan. Politici gaan rollebollend over straat en partijen splitsen zich om het minste of geringste af. Van de zeven oppositiepartijen zijn er drie afgesplitst sinds afgelopen verkiezingen. In dit gekonkel wordt de kiezer vaak vergeten, bleek uit gesprekken met de oppositie. Pas als politici de kiezer centraal stellen in plaats van het spel, verleent diezelfde kiezer (mogelijk) een electorale wederdienst. Dat advies mogen niet alleen Georgische politici ter harte nemen overigens. Zie dit ook als ongevraagd advies aan de Nederlandse politiek.

Foto: BKB’ers Ufuk Esmer, Bianca Pander en Thomas Drissen geven training in Georgië.