Wie beheert @realDonaldTrump nou eigenlijk?

Het is een enorme open deur, maar toch herhaal ik het even: Twitter wordt een sociaal medium genoemd. Het sociale aspect komt niet uit de lucht vallen: het werkt als je het persoonlijk houdt. Communiceren met een eigen stem en een authentieke blik achter de schermen. Deze week werd weer eens duidelijk dat dit niet altijd zo eenvoudig is in campagnetijd.

Een tekstwetenschapper analyseerde de tweets van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en wat blijkt: boze en onsamenhangende tweets worden verstuurd door the man himself vanaf een Android-telefoon, terwijl zijn campagneteam een compleet andere toon gebruikt en alle tweets verstuurt vanaf een iPhone. Wie beheert het account van Trump?

Een Twitter-account met meer dan 10,8 miljoen volgers: voor het campagneteam van Trump is @realDonaldTrump hét communicatiekanaal. De media houden het ook goed in de gaten: één opvallende tweet resulteert al snel in meerdere nieuwsartikelen of in een meta-analyse van de strategie van Trump. Alsof er een vergrootglas op ligt. Niet zo gek: er zijn geen andere kanalen om zijn campagne te volgen.

Het campagneteam wil hier natuurlijk ook van profiteren. Er moet een positief beeld geschetst worden van de kandidaat én zijn standpunten moeten goed naar voren komen. Dat betekent dus niet alleen aanvallen op de media en op Crooked Hillary, maar ook zeer generieke tweets waarin hij zijn achterban bedankt. Part of the game. Zonder te veel moeite kun je het verschil met het blote oog zien en dat maakt het ook zo knullig en amateuristisch. Zeker als je ziet dat er wel een poging wordt gewaagd om te ‘klinken als Trump‘. Je ziet het bijna voor je: een campagnemedewerker die zich afvraagt of ‘sad’ wel genoeg is of dat het toch ‘very sad’ moet zijn.

Toch zijn er hele simpele oplossingen om dit goed van elkaar te scheiden, zodat het voor iedereen tenminste duidelijk is. Barack Obama begreep dat en besloot alle persoonlijke tweets vanuit @BarackObama af te sluiten met -bo en vermeldde dit ook in de bio van het account. Uiteindelijk besloot Obama toch ook zelf nog een account te nemen: dan kon hij tenminste ongestoord over basketbal tweeten.

In campagnetijd kun je het ook juist omdraaien, bijvoorbeeld alle tweets vanuit het team afsluiten met een tag of tekst. De Nederlandse MMA-vechter Alistair Overeem deed dit en kondigde het zelfs groots aan. Tweets vanuit de persoon zelf krijgen daardoor ook extra gewicht.

Uiteindelijk zul je nooit honderd procent zeker weten wie de afzender is en hoe authentiek de boodschap is, maar laat op zijn minst zien dat je jouw volgers serieus neemt. Ja, Donald Trump, ik heb het tegen jou.

Foto: Max Goldberg / Wikimedia Commons.