Wees gerust, Aiza is geen terrorist. Echt niet!

Aiza heeft het al gepost: #NotInMyName. Door mee te doen met de #NotInMyName-campagne neemt zij, en met haar duizenden andere moslims, nadrukkelijk afstand van de barbaarse praktijken van IS. De boodschap is dat IS wel kan claimen dat het strijdt in naam van de Islam, maar dat gematigde moslims dat resoluut van de hand wijzen. #NotInMyName is een van de meest succesvolle campagnes van de laatste tijd. Maar tragisch genoeg zorgt de campagne vooral voor nog meer wantrouwen in de samenleving.

Dat #NotInMyName zo succesvol is komt door de eenvoud: het posten van een afkeurende uitspraak over IS op social media gevolgd door #NotInMyName volstaat. Het doel is om het wantrouwen van niet-moslims jegens moslims weg te nemen: wees gerust, Aiza is heus geen stiekeme terrorist.

Het grote probleem van #NotInMyName is echter dat er geen enkele reden is waarom moslims zoals Aiza afstand zouden moeten nemen van de barbaarse daden van IS. Zij zijn er immers niet verantwoordelijk voor, net zo min als katholieke Nederlanders verantwoordelijk zijn voor het kindermisbruik in de kerken.

Dat moslims toch meedoen met de campagne, is omdat zij anders het gevaar lopen als potentiële afwijzers van de Nederlandse maatschappij of, erger, als terrorist weggezet worden. Dat idee wordt gevoed door uitspraken van politici die oproepen om als sharia-afwijzer uit de kast te komen. Nu zullen sympathisanten van IS vast niet meedoen met #NotInMyName. Maar ook gematigde moslims die niet mee doen met #NotInMyName omdat zij zich niet verantwoordelijk voelen voor de daden van IS (en nogmaals, dat ook niet zijn!) worden onterecht met argusogen bekeken in de maatschappij.

Bovendien creëert #NotInMyName een extra probleem door zich specifiek te richten op moslims. Behalve moslims die weigeren mee te doen aan de campagne, sluit het namelijk ook nog miljoenen andere Nederlanders uit. Waar moet ik als niet-moslim nu mijn afkeer voor IS etaleren?

#NotInMyName blijkt hierdoor een in essentie ondoordacht te zijn. In plaats van gemeenschappen samen te brengen, wordt zo nodeloos wantrouwen en verdeeldheid gecreëerd. Ondertussen zitten de echte terroristen in Syrië en Irak en gaat de slachting van minderheden onverminderd door.