Wat staat mijn stad Amsterdam politiek te wachten?

Foto: Pixabay.

Terwijl VVD, ChristenUnie, CDA en D66 er nu toch echt bijna uit lijken te zijn (man, man, man, wat duurt dat lang!), maken partijen zich ook al op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Een verkiezing die mij als Amsterdammer aan het hart gaat. En ook een verkiezing die op de boel zomaar eens flink kan gaan opschudden, met de komst van nieuwe partijen als Forum voor Democratie, Denk en Artikel 1.

Vier jaar geleden moest de PvdA haar jarenlange macht op het pluche in Amsterdam uit handen geven, na een grote overwinning van D66. Geen gemakkelijke opgave voor de partij van Jan Paternotte (die inmiddels naar de Tweede Kamer is verhuisd) om hun eigen stempel op de stad te drukken.

Kort na die verkiezingen was voor mij vooral de vraag of ze in 2018 weer van stuivertje zouden wisselen, en de PvdA weer in hun vertrouwde zadel zou klimmen. Maar dat zou weleens iets anders kunnen lopen.

Forum voor Democratie, Denk en Artikel 1 deden het erg goed in Amsterdam tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Artikel 1 was bij tien stembureaus de winnaar. Denk werd in Amsterdam groter dan de PVV en SP en was de grootste in stadsdeel Nieuw-West. En Forum voor Democratie haalde het aantal stemmen in Amsterdam dat goed zou zijn voor een zetel in de raad. En GroenLinks denkt op de succesgolven van afgelopen verkiezingen de grootste te kunnen worden in Amsterdam. Ambitieus, en wellicht een tikkeltje arrogant, met ook de opmars van deze kleinere partijen.

Je kan je afvragen of kleine splinterpartijen onze democratie niet alleen maar kwaad doen. Maar ik hoorde van veel mede-Amsterdammers dat ze eindelijk weer echt wat te kiezen hadden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Partijen die echt ergens voor staan, en hún idealen vertegenwoordigen. En de opkomst was historisch hoog. Dat is toch een feestje voor de democratie.

Als de partijen van Baudet, Simons en Kuzu het een beetje slim aanpakken, kunnen ze best een paar zetels winnen in de raad. En wie weet komen er nog meer lokale partijen om de hoek kijken. En dan is de vraag wat hun invloed zal zijn, hoeveel ze kunnen veranderen van binnenuit. En of het de betrokkenheid van Amsterdammers bij de politiek gaat vergroten.

Voor mij zijn de kleine partijen in ieder geval een verademing voor de politieke staat van Amsterdam, een feest voor de democratie, en een zegen voor de diversiteit in vertegenwoordiging.

Dus wat gaat het worden, Amsterdam?

Wil je meer weten over lokale politiek en hoe je de gemeentelijke agenda beïnvloedt? Meld je aan voor de training gemeenteraadspolitiek en lobbyen van BKB en WKPA op 5 oktober.