Wat krijg je als je Tinder, Chatroulette, en de Stemwijzer samenbrengt op één platform?

In aanloop naar de verkiezingen grijpen politici elke mogelijkheid aan hun mening te geven en elkaar van repliek te dienen. In Den Haag is een politieke discussie snel gevonden en zijn alle partijkleuren goed vertegenwoordigd. Buiten het Binnenhof is dat een heel ander verhaal.

Want hoe voer je als kiezer de discussie? Een gesprek over politiek beginnen kan in eigen kring al moeilijk zijn, maar in discussie komen met iemand buiten de eigen bubbel en met compleet andere denkbeelden lijkt haast onmogelijk. En dat is problematisch. Want een publiek debat hoort niet alleen door politici, maar juist ook onder de bevolking gevoerd te worden.

Hoe mensen uit verschillende politieke bubbels in discussie te brengen, was de leidende vraag bij het opzetten van Waaromkiesjij.nl. Dit resulteerde in een online platform voor politiek speeddaten waarbij je op basis van je politieke voorkeur automatisch wordt gekoppeld aan een politieke tegenstander. Zo kun je in een chatomgeving aan de hand van stellingen je stem laten horen, je mening toetsen, en de discussie aangaan met een andere Nederlander. Dit om de notoire filterbubbels te doorbreken, en het politieke proces dichter bij de kiezer te brengen.

Nadat het idee voor een online platform voor discussie was geboren, moest er snel worden gehandeld door ondergetekende en medeoprichters Ruben Treurniet, Sem Houben en Willem Herter: de verkiezingen waren nog maar een krappe drie maanden later. In sneltreinvaart werd het platform met beperkte financiële slagkracht, een enthousiaste webdeveloper, en heel veel goodwill van sympathisanten opgezet.

Op het moment dat de site op 15 februari live ging, werd bevestigd dat er wel degelijk behoefte bestaat aan onderlinge discussie. Op de eerste dag werden er al meer dan 10.000 politieke discussies gevoerd op het platform, en dat aantal stijgt nog steeds gestaag. Diverse media spraken zich lovend uit, zo zou Waaromkiesjij.nl “een interactieve Stemwijzer die terugpraat” zijn, en een “politieke anti-Tinder om Nederlanders uit hun filterbubbel te halen”.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart wil Waaromkiesjij.nl zoveel mogelijk Nederlanders met elkaar in contact brengen om over politiek te praten. Discussie is essentieel voor een functionerende democratie, zo vinden wij. Waarom zouden burgers elke vier jaar passief moeten toekijken hoe lijsttrekkers het debat voeren? Je hoeft toch helemaal niet in Den Haag te zitten om over politiek te praten?

Foto: YouTube / Waaromkiesjij.nl.