Waarom Trump helemaal niet zo populair is op rechts

Donald Trump gaat vrijwel zeker de voorverkiezingen in Iowa winnen vandaag. Toch is hij helemaal niet zo populair bij rechts Amerika. En wel hierom.

De Amerikaanse verkiezingen beginnen nu pas écht, schrijven de media vandaag. Dat is niet helemaal waar, maar inderdaad: vandaag vinden de eerste voorverkiezingen plaats in Iowa, voor beide partijen. Het spant erom bij de Democraten. Hillary Clinton lijkt de front runner bij de Democraten, maar Bernie Sanders zit haar op de hielen.

Bij de Republikeinen is het nog veel spannender. Er doen 12 kandidaten mee voor de Republikeinse nominatie. In de laatste peiling staat Trump op één met 28 procent en Ted Cruz op twee met 23 procent. De derde plek is voor Marco Rubio (15 procent). De overige kandidaten kunnen er beter mee ophouden na vandaag, of anders na de voorverkiezingen in New Hampshire volgende week.

Als bovenstaande peiling de uitslag van vandaag correct voorspelt, mag Trump zich op de borst kloppen. De eerste stap naar het Witte Huis is gezet. Het probleem is echter dat hij steeds meer kritiek krijgt van rechtse pundits, opiniemakers zo je wilt. Want zo rechts (lees: conservatief) is Trump helemaal niet. Sterker nog, hij is een flip-flopper die steeds van standpunten wisselt als het hem zo uitkomt. Onderstaande video van Stephen Colbert laat het goed zien als het gaat om een aantal (meer oppervlakkige) punten:

Inhoudelijk schort er ook wat aan Trump, zoals het conservatieve blog RedState vorige maand in een lezenswaardig blog uitlegde: 5 reasons I will not vote Trump if he is the GOP nominee. Kort samengevat: De kandidaat uit New York City is geen echte conservatief. Hij is een liberal in hart en nieren, blijkt uit standpunten uit het verleden en heden, bijvoorbeeld aangaande Obamacare, het hervormen van Social Security en immigratie (niemand gelooft dat hij écht een muur gaat bouwen tussen de VS en Mexico).

De auteur van RedState zal niet op Trump stemmen, zelfs als dat betekent dat Clinton president wordt. Een keihard statement. Het past in de kritiek die conservatief Amerika heeft op de presidentskandidaat. De invloedrijke conservatieve opiniemaker Glenn Beck (The Blaze) vindt Trump niks, net als de eveneens invloedrijke conservatieve talk radio host Mark Levin. Die laatste is de afgelopen dagen met een eindeloze campagne bezig om Trump te ontmaskeren voor wat hij in werkelijkheid is: een liberal. Een Democraat dus, die bovendien bijzonder impopulair (en dus onverkiesbaar) is.

Als Trump vandaag de voorverkiezingen in Iowa wint, zegt dat nog helemaal niets. Conservatieve (lees: rechtse) Amerikanen scharen zich achter Cruz, Rubio en in mindere mate Ben Carson. Trump is populair omdat hij niet politiek-correct is (eerlijk is eerlijk: ik vind dat ook wel leuk, en ik zou hem wél verkiezen boven Clinton, maar daar is alles wel mee gezegd), maar hij is niet conservatief en hij is zwaar onverkiesbaar. Daar komt de Republikeinse kiezer vanzelf nog wel achter de komende weken. En dan stappen ze massaal over naar Cruz of Rubio. Let maar op.

Foto: Alex Hanson / Wikimedia Commons.