Waarom moeten wij met Sven Kramer praten?

Wat is de politiek transparant geworden dankzij Twitter. Wij als Politieke Junkies volgen ademloos hoe de politiek aan het uitvinden is hoe effectief Twitter kan worden ingezet in de campagnes en op de piekmomenten op het Binnenhof. Genadeloos is de Twitter-community over het pitbullgedrag van de communicatieafdeling van Groen Links: in Den Haag is er een speciale schoenmaker voor de schoenen van Jolande Sap’s woordvoerder Anita de Horde, die zulke lange tenen heeft dat haar schoenen maat 55 moeten zijn.

Onhandig als ze is liet GroenLinks-leider Jolande Sap in Vrij Nederland weten dat de “tweet antwoorden” op prangende vragen voor de komende verkiezingscampagne al klaar liggen. Beste mevrouw Sap, Twitter is niet hetzelfde als canvassen. Jolande Sap zou eens rechtstreeks met vrienden en critici moeten communiceren. @femkehalsema weet hoe dat werkt. Daarmee maak je vrienden in barre tijden. Zo langzamerhand begint Twitter de “second screen” te worden bij ieder tv-debat: niets is vermakelijker dan met een iPad op schoot een tv-debat te volgen. De vileine tweets slingeren sneller dan het licht heen-en-weer.  Journalisten mengen zich in de strijd en een simpel debat Samsom-Blok in Knevel en Van de Brink leidt tot fascinerende debatten op Twitter. Kamerleden hebben de munitie uitgereikt gekregen  van de campagnestaven en knallen de oneliners eruit.

Aardig is trouwens dit lijstje van 10 meest invloedrijke politieke twitteraars.

Bij de PvdA in de Tweede Kamer zitten er een paar die het Twitter-communiceren echt beheersen. Martijn van Dam, Sharon Dijksma en ook politiek leider Diederik Samsom zijn via de “social media” aanspreekbaar.

Veel andere Kamerleden denken dat twitteren hetzelfde is als folderen in een winkelstraat. Je roept wat en loopt daarna hard door. Het zenden in plaats van ontvangen. Politici die echt tijd stoppen in communicatie via Twitter kunnen het verschil maken. En niet alleen zenden, maar ook een lijst aanleggen met digitale opinion leaders kan heel leerzaam zijn.
En niet zoals de Amsterdamse PvdA spindokter doet, alleen gretig applaus incasseren en tegenstanders “blokken” of als onwetend op de mestvaalt van de geschiedenis droppen. Keep your enemies close…

Zo geniet ik van de dagelijkse mobilisatie van tegengeluid tegen het Europees Noodfonds (ESM) van reclamemaker Jan Bennink, @superjan. Die de politici uitdaagt voor digitaal debat en ze ook confronteert met kritisch tegengeluid. Diederik Samsom zal nooit een vraag of opmerking van Bennink negeren. Een andere categorie zijn de politieke journalisten. Daar zijn @jaapjansen en @kustawbessems mijn favorieten en voor eigenzinnig politiek geluid kies ik voor @woukevanscherrenb en de analyses van @hansanker , @kvdlinde , @ErikvanBruggen en @alexklusman. Voor het populisme is @fverhoef de beste watcher.

Maar dan zijn er ook de blunders. In het algemeen zijn dat de politici die alleen op Twitter opduiken als er een crisis is of een campagne. Zij zullen genadeloos als opportunisten worden weggezet.

Tenslotte: de lachwekkende Twitter-communicatie van de PvdA Fryslan die exact bloot legt waarom zoveel mensen niets van politiek moeten hebben.

Het draaide allemaal om de Thialf ijsbaan in Heerenveen. Twee opties: een nieuw modern ijscentrum langs de A32 of de huidige baan opknappen.
De PvdA was zwaar verdeeld: in Heerenveen wilde men een nieuwe baan, de Friese gedeputeerde ook, net als de Kamerleden Monasch en Jacobi. De Friese Statenfractie blokkeerde het nieuwe Thialf en besloot twitterend hun positie te verdedigen. Niet gemakkelijk. Heftig was de kritiek op de statenleden. Van schaatstoppers als Sven Kramer en Ireen Wust tot het gemeentebestuur van Heerenveen. PvdA Fryslân had standaardantwoorden klaar staan en ik als TVM communicatiechef kreeg een boze tweet over kritiek van Sven Kramer.
Moest dat nou? Mijn antwoord was simpel: hebben jullie met de Friese meest-succesvolle-schaatser-allertijden gesproken. Het antwoord kwam snel: “We hebben met beleidsmensen van de bond gesproken. Dat was genoeg.” Eh, eh:”Als Sven Kramer ons had willen spreken had hij zich maar moeten melden.”

Zulke politici zou ik nou graag op 1 mei onder begeleiding van de Internationale in een vlaggenmast hijsen voor een uurtje. Te kijk gezet wegens vergaande incompetentie.

Jaap Stalenburg
Jaap Stalenburg (1959) is communicatie-strateeg. Columnist bij het blad Helden en SportNext. Verder kritisch PvdA-lid en regelmatig panellid op Radio 1 en BNR. Werkte voorheen als manager Public Relations bij TVM Verzekeringen, en daarvoor jarenlang in de journalistiek; van parlementair verslaggever bij Veronica Nieuwsradio en voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn tot eindredacteur Sport bij RTL Televisie en Hoofd Nieuws en Sport bij de Limburgse regionale zender L1.