Waarom Donald Trump gaat winnen in New York

Morgen gaan New Yorkers naar de stembus voor de Republikeinse voorverkiezingen. De zelfverklaarde anti-establishmentkandidaat Trump gaat aan kop in de peilingen ondanks zijn onhandige optreden vorige week. Dat is niet zo gek, want de basis van Trumps succes zit ‘m in de economische ontwikkelingen sinds de financiële crisis.

Het verhaal dat je ongetwijfeld hebt gelezen is dat Trumps suggestie dat vrouwen die abortus plegen moeten worden gestraft, heeft geleid tot een verlies aan geloofwaardigheid en vervolgens tot een nederlaag in Wisconsin. Ik bied je een heel ander perspectief: namelijk dat Trumps succes is gestoeld op de economische ontwikkelingen van de Verenigde Staten sinds de financiële crisis. Op die basis lag de nederlaag in Wisconsin al in de lijn der verwachting, maar ook een overwinning in New York.

Hoewel de Amerikaanse economie zich sinds de crisis veel beter heeft hersteld dan de Europese, zijn het mediane inkomen en de werkgelegenheid in de maakindustrie in veel staten gedaald. Het mediane (=doorsnee) inkomen is een goede indicator voor hoe de middenklasse ervoor staat. Outsourcing van werk in de maakindustrie naar het buitenland treft vooral (lager opgeleide) werknemers die moeilijk zijn om te scholen naar een ander, veelal dienstverlenend, beroep. Beide kunnen leiden tot een groep ontevreden kiezers die zich niet gehoord voelt door de politiek.

Verandering van het mediane inkomen sinds 2007:

Bron: U.S. Census Bureau, Rabobank.

In New York is het mediane inkomen tussen 2007 en 2014 met -12,4% gedaald (versus -7,6% gemiddeld voor alle staten). De werkgelegenheid in de maakindustrie is tussen 2007 en 2015 met -17,1% gekrompen (versus -10,8% gemiddeld voor alle staten). Het model, gehanteerd en beschreven in dit artikel, voorspelt met een 95% kans dat Trump morgen tussen de 42 en de 56% van de stemmen binnen zal halen met een verwachte uitslag van 48%.

Veel mensen, in de VS en daarbuiten, maken zich zorgen over Trump. Voor die mensen heb ik een vervelende boodschap: het is niet Trumps charisma maar het ongenoegen van de Amerikaanse bevolking over hun economische omstandigheden dat zijn campagne drijft. En dat ongenoegen zal niet zomaar of snel veranderen. Laten we maar alvast wennen aan Trump en zijn mogelijke opvolgers.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.