Waarom Donald Trump de Amerikaanse Geert Wilders is

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is niet bang om te zeggen wat hij vindt. Dan weer noemt hij Mexicanen die naar de VS komen criminelen en verkrachters, dan weer valt hij oud-presidentskandidaat en oorlogsheld John McCain aan, omdat hij een gevangene was in Vietnam. Trump is een ongeleid projectiel, maar hij is wel razend populair. Waarom de Republikeinse partij nog wat van The Donald kan leren.

De campagne van Trump is nu al geslaagd: de linkse nieuwssite The Huffington Post behandelt nieuws over Trump alleen nog maar in de entertainmentsectie (wat in feite meer zegt over die site dan over Trump), en de andere Republikeinse presidentskandidaten voelen de noodzaak te reageren op wat de vastgoedmagnaat en tv-persoonlijkheid allemaal heeft gezegd over McCains oorlogsverleden in Vietnam.

De Republikeinse kandidaat Marco Rubio, een van de grootste kanshebbers tegen Hillary Clinton, vindt Trumps opmerkingen belachelijk en ongepast voor een commander-in-chief. Trump vindt het geweldig, al die aandacht. Zijn tegenstanders vallen hem aan, de media zetten hem op de voorpagina, en zelf zegt hij dat zijn concurrenten gewoon jaloers zijn vanwege zijn populariteit. Het gaat de afgelopen dagen vrijwel alleen maar over wat Trump heeft gezegd. Een knappe prestatie. Wat wil je als presidentskandidaat nog meer?

De campagnestrategie van Trump heeft veel weg van de tactiek van Geert Wilders, zoals uitgelegd door premier Mark Rutte: Wilders smijt een stuk rood vlees in de Kamer en iedereen duikt erbovenop. Deze manier van campagne voeren legt Trump geen windeieren. Hij is zo goed als verzekerd van een felbegeerd plekje bij het eerste tv-debat tussen de tien belangrijkste (lees: populairste) Republikeinse presidentskandidaten op 6 augustus.

Ik geloof niet dat Trump de nominatie binnensleept – daar is hij te veel een ongeleid projectiel voor met een verleden dat niet bepaald uitstraalt dat hij een echte conservatief is – maar hij heeft wel een satellietfunctie binnen zijn partij. Hij houdt de Republikeinse partij scherp. De andere Republikeinen kunnen nog wat van hem leren. Want hoe bepaal je de narrative? Hoe zorg je ervoor dat het dagenlang over jou gaat en niet over iemand anders?

Trump laat zien dat hij weet hoe dat moet, andere kandidaten lukt het lang niet altijd om in beeld te komen en aandacht te krijgen. Daarnaast is de populariteit van Trump een duidelijke reflectie, zoals een Amerikaanse columnist stelt, van een onrustig volk dat op zoek is naar leiderschap. Als de Republikeinse partij daar niets mee doet, gaan de Republikeinen de verkiezingen voor een derde keer op rij verliezen.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.