Vrouwen in het peloton

Met een online petitie vragen Marianne Vos en collega’s deze week Tour-directeur Christian Prudhomme om zijn wedstrijd ook open te stellen voor vrouwen. Hoewel Vos misschien wel een paar mannelijke coureurs achter zich zou laten, gaat het hier niet om een pleidooi voor korfbaltoestanden in de koers. Het is vooral een campagne om de Tour Féminin nieuw leven in te blazen en daarmee het zieltogende vrouwenwielrennen een boost te geven.

Het streefgetal van 2500 handtekeningen is al lang gehaald. Nu maar kijken of Prudhomme te vermurwen is. Vos doet er goed aan om hem het verhaal van Alfonsina Strada weer eens in herinnering te brengen. De enige vrouwelijke deelnemer aan een grote ronde ooit. In de Giro d’Italia van 1924 koerste ze met de mannen mee in 12 ritten over 3.613 kilometer. Ze reed de laatste etappes buiten competitie omdat ze in de 296 kilometer lange etappe van L’Aquila naar Perugia in helse weersomstandigheden te kampen kreeg met valpartijen en materiaalpech. Ze brak onder meer haar stuur en repareerde dat met een stuk bezemsteel. Werd emancipatie ooit treffender in praktijk gebracht?

Hoewel de jury haar buiten competitie plaatste, besloot koersdirecteur Columbo haar toe te staan de race uit te rijden. Een besluit dat hem geen windeieren legde, vanwege de enorme publiciteit en bijbehorende verdiensten die haar deelname met zich meebracht. Aangezien het wielrennen er in de afgelopen 90 jaar niet minder commercieel op is geworden, kan dat wellicht ter inspiratie van Prudhomme dienen…