Voor wie ben jij in 2016? Hillary of Jeb? Doe nu de test!

De meeste Nederlanders zouden in 2008 op presidentskandidaat Barack Obama hebben gestemd. Hoe zit dat bij de presidentsverkiezingen van 2016? Ben je voor Hillary Clinton of voor Jeb Bush? Of voor een linksere Democraat of een rechtsere Republikein? Doe de test!

Er is niks mooiers dan rond verkiezingstijd een road trip maken door de Verenigde Staten. Het is een misverstand dat alle Amerikanen politiek geïnteresseerd zijn, maar ik begrijp wel waar dat misverstand vandaan komt. Rond de verkiezingen lopen honderdduizenden vrijwilligers door de wijken om op de deuren te kloppen, plaatsen kiezers verkiezingsborden in de tuin om te laten zien voor wie ze zijn, en rijden automobilisten met net even wat meer politieke bumperstickers dan gebruikelijk.

Op wie je ook zou stemmen, de VS wordt straks weer omgetoverd tot een waar paradijs voor politieke junkies. Om je vingers bij af te likken. Bij de presidentsverkiezingen hoort natuurlijk ook dat je een kant kiest, of als Nederlander dat je in ieder geval weet op wie je zou stemmen als je het voorrecht zou hebben om mede te bepalen wie de volgende president van de VS wordt.

Het ligt misschien voor de hand om automatisch te kiezen voor de Democratische frontrunner Hillary Clinton. Nederlanders zijn nu eenmaal in grote meerderheid op de hand van de Democraten. Maar er zijn meer kandidaten in het Democratische kamp. Bij de Republikeinen zitten veel goede kandidaten die een grote kans maken de Republikeinse nominatie binnen te slepen en die de landelijke presidentsverkiezingen kunnen winnen volgend jaar.

Er is een goede site voor iedereen die in aanloop naar 2016 wil uitvogelen aan welke kant ze staan: ISideWith.com. Het is een Amerikaanse variant op de Stemwijzer en Kieskompas die we in Nederland bij de verkiezingen hebben. De vragenlijst kan zo uitgebreid worden als je zelf wil. De vraag is nu: wordt het Hillary Clinton of Jeb Bush? Of toch Marco Rubio, een rijzende ster binnen de Republikeinse Partij? En wat te denken van de linkse Bernie Sanders? Doe de test en ontdek het zelf. 18 miljoen anderen gingen je al voor.

Foto: Pete Souza / Wikimedia Commons.