Voor niets gaat de zon op

Op 15 maart 2017 is het zo ver en gaan we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer. Wat niemand had verwacht lijkt toch uit te komen: de onwaarschijnlijke bedpartners PvdA en VVD gaan de rit uitzitten. De bezuinigingsoperatie is geslaagd en de patiënt is langzaam maar zeker aan de beterende hand. Tijd om bij te komen is er echter niet, de campagnemotor draait al op volle toeren.

Zo blijft de PvdA-leiderschapsdiscussie de gemoederen bezighouden. Afgelopen weekend deed een dertiental sociaaldemocratische burgemeesters een oproep aan de geliefde Rotterdamse burgervader Aboutaleb om zich te kandideren. Als je de inhoud van de brief tot je neemt lijkt het alsof Nederland op omvallen staat. Er wordt zelfs gesproken over “verschillen die ons land verscheuren”. Terwijl ik dit schrijf rennen paniekerige mensen naar de supermarkt om de laatste augurken die de houdbaarheidsdatum ver hebben overschreden uit de schappen te stelen. Gaat er nog een betrokken PvdA-lid Samsom een pluim geven voor zijn gedurfde leiderschap?

Dat wil niet zeggen dat er geen onderwerpen zijn waar een komend kabinet mee aan de slag moet gaan. Twee ambtelijke adviesgroepen, de Studiegroep Begrotingsruimte en de Studiegroep Duurzame Groei schetsten begin deze maand min of meer de contouren voor het komende kabinet. Waar de eerste duidelijk maakte dat er geen geld is voor cadeaus, maar dat er ook niet bezuinigd hoefde te worden (hup Samsom!) bepleitte de tweede studiegroep een ambitieuze agenda voor een nieuw kabinet. Duurzaamheid, belastingen, de huizenmarkt, allemaal beleidsterreinen waar nog achterstallig onderhoud plaats dient te vinden door investeringen en hervormingen. De boodschap van de studiegroepen is helder: er zijn nog genoeg uitdagingen maar financier dit uit bestaande potjes.

Het is daarom niet ondenkbaar dat er behoorlijk bezuinigd gaat worden, ook in een nieuw kabinet. Als men immers piketpaaltjes wil slaan en meer wil doen dan ‘op de winkel passen’. Het altijd meer dan bereidwillige ministerie van Financiën denkt in ieder geval graag mee met de politieke partijen: in mei lekte een ombuigingenlijst uit die standaard wordt verstrekt aan verkiezingsprogrammacommissies. Een fraai document voor cijferfetisjisten.

De vraag is alleen of financiële discussies de komende campagne gaan beheersen. Mensen lijken economisch vermoeid en willen geen stipje meer zijn op de CPB-puntenwolk. Jammer voor de PvdA en de VVD, maar kansen genoeg voor de rest. Geld gaat pas na 15 maart 2017 weer een rol spelen. Dan moet er écht verantwoordelijkheid worden genomen. Wie durft?

Foto: Rijksvoorlichtingsdienst / Wikimedia Commons.