Volg de Amerikaanse verkiezingen in 6 podcasts

Geen tijd om alle debatten terug te kijken of de dagelijkse nieuwsberichten te lezen over wie goed scoort in de polls, welke staten Hillary moet winnen om de nominatie te veroveren, of het inzetten van zijn broer Jeb! zal helpen en hoeveel Republikeinse kandidaten er nog zijn? Mijn oplossing is het luisteren van podcasts – tijdens het fietsen, rennen naar de trein, afwassen, opruimen, hardlopen – alles waar ik niet te diep over hoef na te denken, kan ik doen met oordopjes in en een podcast op.

Zeker voor het volgen van verkiezingen zijn podcasts zeer geschikt, omdat ze ideaal zijn voor het vertellen van het persoonlijke verhaal. Ervaringsdeskundigen, data-experts, journalisten en andere politieke junkies delen niet alleen de nieuwste feiten, maar ook hun persoonlijke observaties en ideeën. Het is als het kijken naar de nabeschouwing van een voetbalwedstrijd: na een primary ben je niet alleen benieuwd naar de uitslag, maar ook naar de achtergrondverhalen, voorspellingen voor de volgende voorverkiezing en opvallende nieuwe ontwikkelingen.

Ben je overtuigd, maar heb je geen idee waar te beginnen? Hieronder een lijstje van mijn favoriete podcasts die iets met de Amerikaanse verkiezingen te maken hebben.

Wekelijkse update – Slate Political Gabfest en NPR Politics
Beide podcasts volgen ongeveer hetzelfde format: een panel van journalisten bespreekt wekelijks alles wat er rondom de verkiezingen gebeurt. Af en toe zijn er extra afleveringen rondom speciale gebeurtenissen, bijvoorbeeld de dag na een primary of een debat. Sommige worden vanaf locatie gemaakt, bijvoorbeeld in New Hampshire, bij andere afleveringen wordt een redacteur ingebeld. Ik vind deze podcasts vooral fijn vanwege de achtergrondverhalen, interessante vergelijkingen en visies, maar ook omdat je na een uurtje luisteren weer helemaal op de hoogte bent van de stand van zaken van de verkiezingsrace.

Wekelijkse update, nerdeditie – FiveThirthyEight Elections
Deze podcast heeft net zo’n format, maar kent een iets andere focus. Hier zitten namelijk niet alleen journalisten, maar ook data en polling experts aan tafel. Ook hier krijg je een wekelijkse update over de belangrijkste ontwikkelingen in de race, maar het gesprek gaat vooral over electabilitydemographics en natuurlijk: polls, polls, polls. Statistiek-expert Nate Silver sluit vaak aan en deelt zijn inzichten. Deze podcast heeft een (nog) hoger politiek nerdgehalte dan Gabfest en NPR Politics omdat er wat meer voorkennis voor nodig is.

Interviews – The Axe Files en Off message
In deze podcasts geen meta-beschouwingen, maar directe interviews met belangrijke spelers. Off message is de podcast van Politico waar politieke zwaargewichten aan de tand worden gevoeld. De aflevering met president Obama waarin hij herinneringen ophaalt aan zijn eigen campagne in Iowa is zeker de moeite waard. Ook die met Martin O’Malley, nog voordat hij zich terugtrok uit de race, is een aanrader. In The Axe Files interviewt campaign legend David Axelrod elke week iemand die op steeds een andere manier iets met de Amerikaanse politiek te maken heeft. Bijvoorbeeld Patti Solis-Doyle, de eerste vrouwelijke hispanic campagneleider, of Mary Kay Henry, voorzitter van de dienstenvakbond. Axelrod is een prettig interviewer. En omdat de focus niet ligt op de ontwikkelingen van vandaag, maar die wel af en toe raakt, is dit een fijne afwisseling met alle andere podcasts uit het lijstje.

Historische context – Slate Whistlestop en overig
Er is zoveel te lezen en te luisteren over de huidige verkiezingsstrijd dat het best verfrissend is om af en toe een bijzonder verhaal uit de oude doos te luisteren. Ja, de 2016 race is – zoals je in veel podcasts terug zal horen – unprecedented, maar de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten kent nog meer bijzondere en bizarre verhalen. Luister elke week naar zo’n verhaal via Whistlestop, bijvoorbeeld over de schreeuw die de aftocht van Howard Dean betekende, de New Hampshire primary die Bill Clinton de titel comeback kid opleverde, en Reagans manipulatie van een debat in 1980. Ook sommige andere populaire podcasts, die zich niet specialiseren in de Amerikaanse verkiezingen, wijden af en toe een aflevering aan de historische context van de race. Luister bijvoorbeeld deze aflevering van Radiolab over het moment dat privé-levens van politici een rol gingen spelen in campagnetijd, of deze aflevering van On the media over hoe presidentskandidaten zich al sinds jaar en dag de outsider noemen.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe podcasts en mijn lijst is vast verre van compleet, laat dus vooral je tips achter in de reacties of via Twitter.

Foto: Esther Crabbendam.