Trump, een moslim en een field day voor de media

Het was even schrikken: linkse Amerikanen zien juichen bij een toespraak over patriottisme, godsdienstvrijheid, de Grondwet en de blessings of America. Keken we hier echt naar dezelfde mensen die we gewoonlijk vooral horen over racisme, schietpartijen, economische ongelijkheid en andere Amerikaanse boezemzonden?

Maar dit was toch echt de Democratische conventie. En op het podium stond Khizr Khan, een vader die trots sprak over de opoffering van zijn zoon – Humayun – in het Amerikaanse leger.

Sneer
De hallelujastemming in de arena had natuurlijk weinig te maken met de patriottische inslag van de toespraak. Democraten, verslaafd als ze zijn aan identity politics, waren vooral opgewonden over wie de woorden sprak: een moslimimmigrant. En tegen wie hij ze sprak: Donald Trump. Dat Khan daarvoor een onversneden pro-Amerikaans geluid liet horen, nam het linkse publiek op de koop toe.

De toespraak van Khan was prachtig, indrukwekkend, overtuigend. Dat hij deels werd ontsierd door een kortzichtige en onnodige sneer naar Trump (“U heeft niets opgeofferd”) deed daar weinig aan af. Khans optreden was een slamdunk van de Democraten: ze pakten de Republikeinen op hun home court: vaderlandsliefde en de Grondwet.

Een domme reactie
De Democraten scoorden zo een mooi punt tegen Trump. En daar had het bij kunnen blijven. Wil het niet dat Trump in zijn onmeetbare wijsheid besloot de Democraten en de gevestigde media te geven waarop ze hoopten: een reactie. Of sterker nog: een domme reactie.

Had de Republikeinse presidentskandidaat Humayun Khan bedankt voor zijn dienst en opoffering voor het land, was de kous daarmee af geweest. Maar Trump begon over de zwijgzaamheid van Khizr Khans vrouw, die gesluierd aan zijn zijde stond en geen woord had gesproken. Trump ging, tegen alle campagnewetten in, wrijven in een vlek. Democraten en de media hadden een field day. Meerdere zelfs.

Campagnetip
De nummer één campagnetip voor Republikeinen is elke vier jaar dezelfde: trap nooit in de doorzichtige vallen van de Democraten en de media: “Steek uw hand op als u in evolutie gelooft.” “Bent u tegen abortus na een verkrachting?” Of je nu een nette mormoon bent als Mitt Romney of een seculiere schreeuwlelijk als Trump – de gevestigde media willen een Democraat in het Witte Huis.

Als Republikein moet je ze daarbij geen handje willen helpen.

Foto: B. Allen, VOA / Wikimedia Commons.