Transparantie in de politiek: hoe de gemeente Rotterdam het goede voorbeeld geeft

Rotterdam wordt een transparante gemeente en zet voortaan alle uitgaven inclusief details online, zodat er niet meer hoeft te worden gewobd. De stad is daarmee een voorbeeld voor de rest van het Nederlandse bestuur.

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wordt steeds vaker gebruikt door journalisten om de lokale, provinciale en landelijke overheid te dwingen openheid van zaken te geven. De Wob-verzoeken zijn vaak technisch van aard, wat het voor journalisten alleen maar lastiger maakt. De Nederlandse overheid doet er alles aan zo laat en zo min mogelijk informatie te geven als daar middels Wob-verzoek om wordt gevraagd.

In sommige gevallen is een zekere vorm van geheimzinnigheid te verdedigen, als het bijvoorbeeld gaat om zaken die de Nederlandse staat schaden als ze worden onthuld. Maar dat betekent niet dat alles in principe geheim hoeft te worden gehouden totdat een journalist een Wob-verzoek indient. Er is juist meer transparantie nodig om het openbaar bestuur beter te kunnen controleren.

Dat is precies wat de gemeente Rotterdam goed heeft begrepen. Het Rotterdamse gemeentebestuur begint met een proef: de stad zet voortaan alle uitgaven inclusief allerlei details online. Dat betekent dat inwoners én journalisten straks precies kunnen zien waar al het belastinggeld aan wordt uitgegeven. Het noopt de gemeente beter na te denken over de uitgaven die er worden gedaan, want het gemeentebestuur wordt in één klap transparant en controleerbaar.

Transparantie is niet voor bange mensen (lees: ambtenaren). Maar letterlijk iedereen heeft er baat bij; de geheimzinnigheid verdwijnt, de journalistiek hoeft niet steeds weer lastige Wob-verzoeken in te dienen en de kiezer kan goed geïnformeerd naar de stembus bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hulde dus voor Rotterdam. Zou de rest van de Nederlandse overheid het ook aandurven?

Foto: T. Houdijk / Wikimedia Commons.