Tour de France: de fiets is in staat levens te veranderen

Vanaf zaterdag worden we drie weken lang overspoeld door la grande boucle. Natuurlijk houden we de Nederlandse wielrenners in de gaten, maar er speelt ook een (Zuid-)Afrikaanse ploeg mee met een bijzondere boodschap; de fiets verandert levens.

Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot zullen ons dagelijks berichten over geruchten over doping en over het feit dat “de Tour op niemand wacht”. Ze zullen ook proberen de droom levend te houden dat er vlak voordat het circus eindigt op de Champs d’Elysée weer een Nederlandse overwinning op de Hollandse berg te vieren zal zijn.

In de schaduw van al deze commentaren rijdt er dit jaar ook voor het eerst een (Zuid-)Afrikaanse ploeg in het peloton mee: MTN-Qhubeka. Vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse telecomaanbieder die in 1994, het jaar van de eerste democratische en vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, het levenslicht zag. En naar het World Cycle Relief-programma Qhubeka. In de lokale Bantoetaal betekent Qhubeka “ga door, vooruitgang boeken”.

Als vanzelfsprekend juich ik de komende weken harder en hartstochtelijker als één van de in zwart-wit-geel gehulde MTN-Qhubeka-renners in beeld komt. Niet alleen omdat het een Zuid-Afrikaanse ploeg is, maar nog veel meer omdat de ploeg niet gesponsord wordt door Qhubeka. De ploeg steunt juist Qhubeka.

In de ogen van MTN-Qhubeka is de fiets in staat levens te veranderen, bijvoorbeeld door fietsen te doneren aan schoolkinderen. Van de 17 miljoen schoolkinderen in Zuid-Afrika gaan er 11 miljoen te voet naar school. Voor velen is dat een voettocht van soms wel twee uur. Ze lopen gevaar, komen vermoeid aan en missen lessen.

Met een geweldige campagne probeert Qhubeka met hulp van individuele donoren en hulp van het bedrijfsleven zoveel mogelijk fietsen aan Zuid-Afrikaanse kinderen weg te geven. Bekijk deze mooie campagnevideo maar:

De campagne van Qhubeka slaat aan en inspireert bedrijven zoals Volkswagen om mee te doen en er nog mooiere campagnes van te maken:

Ik ben benieuwd of Dijkstra en Ducrot zich goed hebben ingelezen en ons in één van de ‘wandeletappes’ nog verder bijpraten. Viva Qhubeka viva!