The Perfect Storm – October Surprise

De Telegraaf blogt vrijwel dagelijks over de Amerikaanse verkiezingen tijdens de hete fase van de strijd tussen Obama en Romney. Met dank aan De Telegraaf plaatsen we deze blogpost.

Vandaag twee blogposts over de invloed van orkaan Sandy op de campagnes en de verkiezingen. Hans Anker denkt dat Sandy vooral in voordeel van Obama zal werken, terwijl Kay van de Linde verwacht dat Romney meer voordeel heeft van de orkaan.

October surprise
door Hans Anker

Op 26 oktober 1972, een luttele 12 dagen voor de presidentsverkiezingen van dat jaar, kondigde Henry Kissinger verrassend aan dat er vrede was bereikt in Vietnam. Het betekende tevens de geboorte van de politieke term ‘October Surprise’ – een onverwachte gebeurtenis, liefst gearrangeerd, met het vermogen om de presidentsverkiezingen in november beslissend te beïnvloeden.

De term October Surprise is nadien nooit meer verdwenen uit het Amerikaanse politieke woordenboek. Ronald Reagan was in 1980 doodsbenauwd dat Jimmy Carter de gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran in oktober toch nog vrij zou krijgen. En in oktober 2000 raakten de media geobsedeerd door het bericht dat George W. Bush gearresteerd zou zijn geweest voor het rijden onder invloed.

Dit jaar heet de oktoberverrassing Sandy. De orkaan Sandy heeft de presidentscampagne grotendeels lamgelegd. Obama is teruggekeerd in het Witte Huis en verspreidt nu foto’s van zichzelf in de Situation Room, de situatie in het land nauwlettend monitorend. De boodschap: ‘Ik heb de zaak onder controle.’

Romney daarentegen, is vleugellam en kan weinig uitrichten, anders dan mensen op te roepen om geld en spullen te doneren aan het Rode Kruis. Het helpt daarbij niet dat hij dit voorjaar nog een lans brak voor het opheffen van FEMA, de nationale (federale) hulporganisatie bij rampen.

De schijnwerper gaat zo weer naar Obama in zijn rol van president. Het verhaal over het momentum van Romney is niet meer zo interessant als losgeslagen bouwkranen vervaarlijk heen en weer zwiepen in Manhattan en het water over de schoenen van de mensen loopt.

Deze week is voor Obama.

The Perfect Storm
door Kay van de Linde

Orkaan Sandy, die dinsdagavond in de staat New Jersey aan land kwam, heeft de campagnes van Obama en Romney volledig ontregeld. Voor de campagneteams is Sandy de ultieme nachtmerrie. Een volstrekt onvoorspelbare ontwikkeling die alle voorbereidingen voor de cruciale laatste fase van de campagne volledig in de war stuurt. De gevolgen zijn even onvoorspelbaar als het weer.

Sommige analisten voorspellen dat de orkaan in het voordeel van Obama zal uitvallen. Hij kan zich immers de laatste week van de verkiezingen zichtbaar etaleren als een daadkrachtige leider, de effectieve commander in chief die meeleeft met de getroffen bevolking en actief leiding geeft aan het herstel van de enorme schade die deze storm zal veroorzaken. Zijn tegenstander Mitt Romney, die geen openbare functie heeft, is veroordeeld tot de zijlijn.

Maar alhoewel Obama zeker punten kan scoren bij zwevende kiezers als hij leiderschap toont bij het managen van de orkaan, kan de storm ook positief uitpakken voor de campagne van Romney. Obama heeft namelijk enorm geïnvesteerd in een gigantische “get out the vote”-operatie, een minutieus georganiseerd plan om vooral in de swing states zoveel mogelijk pro-Obamakiezers naar het stemhokje te krijgen. Orkaan Sandy zal die operatie aan de Oostkust lelijk doorkruisen en de democratische opkomst wellicht dempen.

Ook de opkomst in de staten waar nu al gestemd mag worden zal door de storm gedrukt worden. In North Carolina en Virginia zijn sommige stemlokalen vanwege de storm zelfs gesloten. Maar het grootste probleem voor beide campagnes is dat de dynamiek volstrekt is veranderd. Het gaat opeens niet meer over de economie, banen, gezondheidszorg of het begrotingstekort, maar over Sandy. Met nog slechts één week te gaan zitten niet de campagneleiders, maar de weergoden op de bok van de campagne. Zo zou Sandy wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de gamechanger van 2012.

Hans Anker
Hans heeft onderzoek- én advieservaring in meer dan vijftig landen. Hij adviseerde toppolitici (waaronder president Clinton en minister-president Kok), CEO’s en NGO’s. Na een vierjarig verblijf in Washington DC en een negenjarig verblijf in New York, vestigde Hans zich in Nederland. Op dit moment adviseert hij onder meer de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep (NPO), de leiding van het NOC*NSF en voorzitter Alexander Rinnooy Kan van het Goede Doelen Platform over de toekomst van de kansspelen. Recentelijk was hij actief in campagnes in Zweden en de Filippijnen. Hans studeerde politicologie aan de universiteiten van Amsterdam en Michigan, en promoveerde in 1992 op het proefschrift ‘Normal Vote Analysis’.