The only thing standing between Donald Trump and the White House is you

Sinds een aantal weken ben ik betrokken bij de Clinton-campagne in Colorado. Een swing state in het westen van het land, die beduidend minder aandacht krijgt van de media dan grote staten zoals Ohio, Florida en North Carolina. En dat is (deels) onterecht.

Sinds de Tweede Wereldoorlog stemden de inwoners van Colorado slechts drie keer niet op de Republikeinse kandidaat, totdat Barack Obama ten tonele verscheen en de staat twee keer op rij blauw kleurde. Het electoraat is echter vandaag de dag compleet verdeeld. Aan Hillary Clinton de taak om die winning streak door te zetten, want Colorado binnenhalen is een cruciaal onderdeel van de strategie naar de benodigde 270 kiesmannen.

In de zomer werd The Centennial State nog als een van de meest veilige swing states gezien voor de Democraten. Zo stopte de campagne bijvoorbeeld eind juli met alle televisie-advertenties. Maar net zoals in de rest van het land verloor Clinton echter een groot deel van haar voorsprong in september. Daarbij gaf de steun van de conservatieve Ted Cruz Donald Trump hier een behoorlijke oppepper.

Dat is slecht nieuws, want Clinton staat er wisselend goed voor in de grote swing states die ze eigenlijk moet zien te winnen. Het goede nieuws is dat Clinton zelfs met het verlies van Ohio, Florida en North Carolina de 270 kiesmannen kan halen, zolang ze Colorado maar wint. Het is niet voor niets dat tijdens de afgelopen drie weken zowel Trump als Pence hun gezicht hier weer hebben laten zien. Er valt dus wat te halen. Collega Adin Lenchner, Deputy Field Director in Colorado, twitterde vorige week een treffende samenvatting:

adin

Hoe gaan ze voor die overwinning zorgen? Kiezers mobiliseren. Daar heb je heel veel vrijwilligers voor nodig. Vanuit het hoofdkwartier in Denver ondersteun ik het Border State-programma, waar ik leerde dat elke swing state, omliggende (uncontested) staten inschakelt voor hulp. De zogeheten officiële expansion states van Colorado zijn New Mexico, Montana, Wyoming en Alaska. In die staten, tot in het verre Alaska, zijn er Democraten die op afstand heel graag bij willen dragen aan een overwinning voor Clinton in Colorado. Zo worden er wekelijks meerdere phonebanks georganiseerd waar vrijwilligers uit die staten inbellen naar de kiezers hier. Daarnaast melden zich dagelijks vrijwilligers vanuit het hele land op de nationale website van Clinton. Deze mensen worden vervolgens herverdeeld over de verschillende swing states om de straat op te gaan.

Zo spreek ik doordeweeks met gemotiveerde vrijwilligers uit Washington, Wyoming, Texas, Montana en andere staten in het westen van de VS. Mensen nemen dagen of soms zelfs weken vrij van hun werk om te helpen in Colorado, wat ze compleet op eigen kosten doen. Maar wanneer ik in het weekend mijn Hillary-button opspeld en uit mijn progressieve blauwe bubbel stap, krijg ik ook een andere kant van de verkiezingen te zien. Een kant die we ons in Nederland misschien toch moeilijker echt kunnen voorstellen. “Nee, Clinton is niet de droomkandidaat, maar op Trump stemmen? Nooit!” Aan de deuren hoor je vaak genoeg een ander geluid: “Nee natuurlijk stem ik niet voor Clinton, ze is een crimineel” of “Iemand die Alzheimer en Parkinson heeft mag geen president van de Verenigde Staten worden” en, bijna nog erger: “Ik vertrouw ze allebei niet, dus ik ga überhaupt niet stemmen.”

Uiteindelijk is de grote vraag wie de meeste mensen kan enthousiasmeren en mobiliseren om te stemmen. Een succesvolle get out to vote-fase is cruciaal als Clinton op dinsdag 8 november aan het langste eind wil trekken. De campagne moet tot die tijd zoveel mogelijk nieuwe kiezers registreren, op deuren kloppen, bellen en early voting aanmoedigen. Met als doel dat elke Democraat en zwevende kiezer zijn stem wel uitbrengt. Bernie Sanders zei vorige week nog tijdens een interview met CBS News: “This is not the time for a protest vote.”

Foto: Colorado Democrats / Facebook.

Kathelijne Niessen
Kathelijne is campagnestrateeg bij BKB. Ze groeide op in Brussel en behaalde haar BSc Politicologie en MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 vertrok ze naar Chicago om Barack Obama te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Acht jaar later werkte ze in Denver, Colorado aan de campagne van Hillary Clinton. In 2018 volgde ze de midterms vanuit New York.