The Africa the media never shows you

In Afrika liggen 54 landen. Misschien goed om daarmee te beginnen. Veel mensen die een leuke ervaring hebben gehad in pak ‘em beet Oeganda vinden alle Afrikanen fantastisch. Veel mensen die bang zijn voor bootvluchtelingen vinden heel Afrika een vat vol ellende. Veel mensen in Afrika hebben een hekel aan generalisaties in beide richtingen.


Ik woon sinds een jaar in Mali en mijn vrienden hier beginnen vaak over een verondersteld complot in de westerse media om hun continent altijd negatief te portretteren. Mij lijkt het sterk dat daar diepere gedachten achter schuil gaan, anders dan het hijgerige geloof dat alleen slecht nieuws verkoopt. Maar de westerse berichtgeving over ebola, vluchtelingenkampen en hongerbuikjes heeft sinds een paar dagen in ieder geval concurrentie van de Twitter-campagne #theafricathemedianevershowsyou.

Het is een beetje een lange hashtag om in tweets van maximaal 140 tekens te plakken, maar dat hindert niet want er worden vooral foto’s gedeeld. Het langste bijschrift is “Yeah we live in huts” met een rij smileys bij een foto van een grote villa in Kenia. Het gaat nu hard richting de bijdragen uit alle Afrikaanse landen, dus mocht je als liefhebber of hater, of iets daar tussenin, benieuwd zijn naar ‘Afrika’ zoals ‘Afrikanen’ het graag tonen…

https://twitter.com/basicalexiaa/status/613766279829127168