Taxi deltaplan

Een paar jaar geleden leidde ik in mijn eigen woonplaats Amsterdam een focusgroep naar de stand van de stad. Gedurende twee uur passeerden verschillende onderwerpen de revue. We spraken over onderwijs, over huisvesting, over werkgelegenheid en over de lokale machthebbers. Maar de discussie ontvlamde pas echt toen het woord taxi viel.

Een keurige 77-jarige meneer uit Buitenveldert vertelde ons dat als hij laat op Amsterdam Centraal Station arriveert en er geen bussen meer naar zijn huis in Buitenveldert rijden, hij de bijna 7 kilometer naar huis te voet aflegt.

Een nare ervaring op de standplaats bij het centraal station had hem doen besluiten de taxi te boycotten. Hij stond overigens niet alleen in die groep en na het lezen van Het Parool van afgelopen zaterdag heeft menig Amsterdammer neem ik aan hetzelfde voorgenomen.

Wat is het verhaal?
Anderhalve week geleden werd een 19-jarige vrouw door een taxi geschept en raakte ernstig gewond. De vrouw was op zaterdagmorgen heel vroeg van haar fiets gevallen en werd door een grijze Mercedes aangereden. De taxi reed vervolgens gewoon door. Ondanks een oproep van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) is de dader nog altijd niet opgespoord.

Het Parool ging afgelopen zaterdag op onderzoek uit en tekende een paar schokkende verhalen op. Het bontst maakte de 27-jarige TCA-chauffeur Ferhat Teknecukur het door tegenover de krant te verklaren: “Als een vrouw tegen mij aanrijdt, waardoor ik schade heb en ze biedt haar excuses niet aan, dan mag ze op de grond liggen, maar dan schop ik haar gewoon in haar gezicht.”

De stroom verontwaardigde reacties kwam vrijwel onmiddellijk op gang, eerst via de sociale media en op maandag met een hele reeks ingezonden brieven in Het Parool.

De TCA koos de afgelopen dagen voor een laffe reactie om hangende ‘nader onderzoek’ de betreffende chauffeur te schorsen. Op het officiële TCA-twitteraccount verscheen welgeteld één berichtje, terwijl op de TCA-Facebookpagina en de eigen website met geen woord over de afgelopen dagen werd gerept.

Waarom heeft de directie van de TCA de verschrikkelijke voorvallen van de afgelopen anderhalve week niet aangegrepen om publiekelijk verontschuldigingen aan te bieden en aan te kondigen dat zij rigoureus schoon schip gaat maken in haar eigen club. In plaats van de TCA-woordvoerder Sanne Takman obligaat in Het Parool te laten verkondigen dat “zij ook de kant van het verhaal van de chauffeur willen horen” adviseer ik de TCA om haar volle gewicht erin te gooien.

Biedt TCA-directeur Richard van der Veen aan aan Nieuwsuur, geef een groot interview aan Het Parool en vooral toon leiderschap. Kondig een deltaplan voor de Amsterdamse taxiwereld af, waarin alleen nog maar plaats is voor taxichauffeurs die het motto uit het Amsterdamse wapen waardig zijn: heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

Sluit samenwerkingsverbanden met de lokale politiek, met de politie, met de spoorwegen, met uitgaansgelegenheden en met het bedrijfsleven. Durf kei- en keihard te zijn naar chauffeurs en praktijken die niet passen binnen de taxiwereld nieuwe stijl.

En vergeet tegelijkertijd niet om je TCA-ambassadeurs (ja, ze zijn er echt!) naar voren te schuiven en laat je zien als een Amsterdams bedrijf dat houdt van zijn stad en haar inwoners.

Alex Klusman
Alex Klusman is oprichter van en partner bij BKB. Op BKB Campaign Watch schrijft hij met name over Zuid-Afrika.