Sybrand Buma mag van mij premier worden

De CDA-leider is on fire, tijdens debatten, interviews en in het meest bekende campagnespotje van deze verkiezingen. Sybrand Buma kan de volgende premier worden, en wat mij betreft wordt hij dat ook. Buma is iemand die ik vertrouw met mijn portemonnee.

De campagnes kabbelen voort, er is geen tweestrijd zoals in 2012 en 2010, niemand lijkt de gedoodverfde winnaar. De campagnemoeheid slaat toe. Ik ben dol op campagnes – het is razend interessant om de investeringen in online campagnes te zien groeien bij alle partijen – maar ik ben er nu wel klaar mee. In mijn omgeving – vrienden, familieleden, collega’s – hoor ik het ook: we hebben genoeg beloftes en gladde praatjes gehoord. En debatten gezien die niet echt debatten zijn dankzij rare formats waarin partijleiders maar 30 of 45 seconden krijgen om hun punt te maken. We willen stemmen.

Wat ik ook in mijn omgeving hoor, is dat de VVD-stemmers van 2012 dit jaar een overstap naar het CDA overwegen. Waarom? Buma is lekker bezig. Hij was de enige centrumrechtse kandidaat tijdens het premiersdebat en hengelde met gemak de rechtse kijker binnen die zag dat de jonge hond Jesse Klaver het autorijden voor forenzen fors duurder wil maken. Buma is de man die appelleert aan onze gevoelens van trots als hij zegt het heel normaal te vinden dat onze kinderen het Wilhelmus leren. Dat is wat mensen willen horen. Geen PVV-geschreeuw, maar rechtse redelijkheid. Zijn gevoel voor humor slaat aan.

Buma’s campagneteam scoorde een gigantische hit met onderstaand filmpje – de media smulden ervan en lieten het integraal zien op televisie. De kijkers zagen een premierwaardige Buma tussen de kissebissende Wilders en Rutte.

In de laatste peiling van Maurice de Hond, afgenomen vóór het Carré-debat van gisteravond, staat het CDA op 21 zetels. Het is niet bijster veel. Dat hoeft ook niet. De nummer twee, de PVV, staat op 24 zetels en de VVD op 25. De zwevende kiezer, waartoe ik mezelf ook reken, is allesbepalend dit jaar. Rutte kan premier blijven, Alexander Pechtold wil heel graag (te graag), net als Jesse Klaver (GroenLinks heeft nog nooit geregeerd), en Lodewijk Asscher blijft hoopvol dat de kiezer de PvdA heus niet zat is. Tja.

Wat mij betreft wordt Buma premier. Gewoon, omdat ik denk dat hij geschikt is voor de baan. Ik ben het echt niet op alle punten eens met het CDA. Dat heb ik overigens bij geen enkele partij. Als ik naast een partij ook een premierskandidaat mocht kiezen, zou ik voor Buma als premier gaan en voor een rechtsere partij zoals VNL of SGP om Buma scherp te houden. Ik beslis pas in het stemhokje wat ik ga stemmen – voor de goede orde: in 2012 stemde ik VVD en in 2010 CDA – maar ik geloof dat Buma een heel goede kans maakt met zijn waardenagenda. En ik ben niet de enige:

Premier Buma. Ja, waarom niet?

Foto: EPP Summit / Wikimedia Commons.