Studenten vs ebola

Een van de grootste sloppenwijken van Afrika is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Uit angst dat het een ebolahaard is. De verhalen die naar buiten komen over Westpoint zijn niet mals. De wijk ligt in Liberia’s hoofdstad Monrovia. Gisteren kreeg ik in mijn Facebook timeline ineens het bericht ‘Kriterion Monrovia heeft zijn/haar omslagfoto gewijzigd.’ Op de foto staan zes jongens in t-shirts met ‘Together we stop ebola’ erop. Kriterion kent u wellicht als Amsterdamse bioscoop en tankstation gerund door studenten. Maar er is dus ook een West-Afrikaans zusje.

Terwijl West-Europa in de ban is van de fenomenale Icebucket Challenge, is West-Afrika in de ban van ebola. De ziekte woekert voort in Liberia, Sierra Leone en Guinee en het regent berichten die de zorgen verder aanwakkeren. Landen die hun grenzen sluiten, vermoedens van verspreiding naar nieuwe steden en gebieden, vaccins die nu weer wel en dan weer niet lijken te werken… Ooggetuigenverslagen van hulpverleners lezen als scenario’s voor horrorfilms.

 

In die berichtenstroom klinkt defaitisme door. De getroffen landen zijn nauwelijks in staat de ziekte in te dammen, tradities rond overlijden werken verdere besmettingen in de hand en families verbergen hun ebolaslachtoffers voor de hulpverleners.

Kriterion Monrovia zorgde voor een van de eerste berichten waar ik wel vrolijk van werd. Gewapend met flyers, t-shirts en vooral veel moed trekken zij het hele land door met een informatiecampagne om de Liberiaanse bevolking voor te lichten over ebola. Dat klinkt misschien slapjes: een van de meest dodelijke virussen op aarde bestrijden met toespraken en flyers. Maar wie weet hoe de ziekte werkt en hoe je de kans verkleint dat je hem krijgt, kan hem relatief makkelijk ontlopen. Dus de informatiecampagne van deze studenten zou wel eens meer effect kunnen hebben dan de afgrendeling van Westpoint.

Het momentum is dezer dagen aan de bestrijding van ALS. En dat is allen die daarmee te maken hebben zeer gegund. Maar mocht u nou die emmer met ijswater hebben kunnen ontlopen EN die € 100,- nog in de zak hebben, in Liberia kunnen ze die goed gebruiken.

BKB-directeur Maarten van Heems woont de komende twee jaar in Mali. Op www.medium.com/@maartenvanheems meer verhalen uit West-Afrika.