Solidariteit

Het is de week van de solidariteit. Minister Plasterk bracht het treurige nieuws dat het aantal grootverdieners in de publieke sector is gegroeid. Het CPB betoogt dat die grootverdieners wel mooi de zorg van laagopgeleide zwaarlijvige rokers en drinkers betalen. En Frankrijk joeg met een toptarief van 75% inkomstenbelasting de zwaarlijvige drinker Gerard Depardieu naar Rusland, alwaar met 74 jaar staatssolidariteit elke saamhorigheid uit de samenleving is geramd.

Eerst maar even onze poldertroubles. Het in kaart brengen van zakkenvullers bleek niet te leiden tot zelfcorrectie. Immers, de grootverdieners in kwestie vinden in veel gevallen dat ze het gewoon waard zijn. Ze zijn dan wel in dienst van het algemeen publiek, ze laten niet hun oren hangen naar de publieke opinie. Minister Plasterk zag geen andere uitweg dan via een wet in ieder geval de inkomens van bestuurders in publieke dienst vanaf 1 januari jongstleden aan banden te leggen. Het eerste kort geding heeft hij al aan zijn broek.

Plasterk heeft het sowieso niet op hoge inkomens. In de PvdA-partijleiderscampagne in maart 2012 stelde hij al een toptarief van 60% inkomstenbelasting vanaf anderhalve ton voor. Geïnspireerd door zijn Franse geestverwant Hollande. Die laatste pakt nu door met 75% belasting over het inkomen boven de € 1 miljoen. Critici uit het bedrijfsleven schreeuwen moord en brand. Voor ‘slechts’ € 300 miljoen extra belastinginkomsten dreigt een aderlating van Frans zakelijk talent.

Vooralsnog pakte alleen Gerard Depardieu zijn biezen. Diens kapitaalvlucht lijkt echter vooral een campagnestunt van Poetin die met het asiel voor zijn Franse vriend Rusland op de kaart zet als belastingparadijs met een vlaktaks van 13%. Voor de arme Obelix dreigt nu het ministerschap van Cultuur in het afgelegen Mordovië. Alleen Brigitte Bardot denkt er over zijn voorbeeld te volgen met de twijfelachtige claim dat Russen meer solidair met dieren zijn dan Fransen.

Hoe ouder hoe gekker.

Terug naar Nederland. Hier zag deze week het CPB rapport ‘De Prijs van Gelijke Zorg’ het licht. In de media overheerst de constatering dat hoogopgeleide Nederlanders opdraaien voor de zorgkosten van laagopgeleide Nederlanders. Het CPB betoogt dat daarmee de solidariteit in ons zorgstelsel onder druk komt te staan. Moeten wij nu, indachtig Depardieu en Bardot, een uittocht van bekende Nederlanders vrezen?

Gelukkig waren verschillende economen er als de kippen bij om erop te wijzen dat diezelfde hoogopgeleide mensen gemiddeld tien jaar langer leven en in die laatste jaren de niet gebruikte pensioengelden opstrijken van de lagere klassen. Die solidariteit werkt dus beide kanten op. Een duidelijke boodschap aan de Rutger Hauers en Patty Brards van deze wereld dat Nederland zo gek nog niet is om je oude dag door te brengen.

Daarom een welgemeend advies aan het kabinet om in alle campagnegeweld van Poetin, Hollande en ons eigen CPB, het hoofd koel te houden en alles bij het oude te laten. Uit campagne-oogpunt is het heel verleidelijk om daadkrachtig het systeem op de schop te nemen, maar op het gebied van de solidariteit in Nederland geldt nog altijd: if it ain’t broke, don’t fix it.