Schadelijk geklungel

Het deugde natuurlijk meteen al niet, die aanval van Dibi op Sap. De timing niet en de argumenten niet. De standpunten van Sap en Dibi verschilden nauwelijks en al snel werd voor de goede luisteraar duidelijk dat het Dibi niet om een sterk GroenLinks maar om een persoonlijke afrekening met Sap ging.

De klungelige verwijzing op Twitter naar het oh zo fijne debat dat bij de Groenen in Duitsland mogelijk is (oftewel bij GroenLinks is debat verboden) zonder erbij te vermelden dat er bij de groene buren een nonstop interne oorlog woedt. De suggesties bij Nieuwsuur dat in Sap een heuse  tiran schuilt. De roep om vooral toch samen in de fractie te blijven na een peiling dat slechts elf procent van de kiezers op Tofik zou stemmen. En wie nog steeds niet had begrepen dat Dibi ‘s spel een gevaarlijk spelletje van eigenbelang was, moet na vannacht toch de werkelijkheid erkennen. In een laatste poging Sap en dus de partij verder te beschadigen,  vertelde Dibi in de radiomicrofoon dat hij tegen de Kunduzmissie was maar werd gedwongen voor te stemmen.
Sap is dan misschien geen ideale fractievoorzitter, het is publiek geheim dat ze de fractieleden niet vertrouwt en daardoor verkrampt en achterdochtig leiding geeft. Maar in Dibi’s poging tot koningsmoord, bleef Sap koninklijk overeind.

Wouke van Scherrenburg
Wouke van Scherrenburg (Ede, 16 september 1946) is journalist, dagvoorzitter, debatleider, columnist en oprichter van en presentator bij onafhankelijk politiek café Piment (www.politiekcafepiment.nl). Van 1989 tot 2004 was zij politiek verslaggever van het televisieprogramma Den Haag Vandaag.