Rotterdam 2028

Kijkend naar de briljante slotceremonie van de Olympische Spelen (hoeveel talent kan je in een stadion bij elkaar brengen) overviel me weer eens de geweldige kracht van kunst, muziek en sport. De ode aan John Lennon in beeld en geluid, het ontroerende optreden van Ray Davies, de fraaie Wish you were here van Ed Sheeran met leden van Genesis. Dit alles in een visueel spektakel ontworpen door onder andere Damien Hirst.

Nu waren de Olympische Spelen sowieso een lust voor het oog. Naast fenomenale sporters (USAIN BOLT!) zoveel momenten waarbij sport zo mooi kan zijn: de 50 meter van Ranomi Kromowidjojo met een zo mogelijk nog blijere Marleen Veldhuis (tranen met tuiten), de geweldige oefening van Epke Zonderland (terwijl ik niets met turnen heb!) en de fenomenale 9-2 van de mannenhockeyers tegen Engeland. Ook qua symboliek viel er heel wat te genieten. Hoogtepunt natuurlijk deze bijna te cheesy foto. Maar erg fraai.

Bizar hoe je twee weken lang geboeid naar sporten kan kijken die je normaal gesproken niets doen. Tijdens een normaal sportseizoen kan je me wakker maken voor voetbal, schaatsen, basketball (alleen NBA), misschien wat tennis. Maar nu: zwemmen, ik was aan het scherm gekluisterd. Schermen, briljant! Handboogschieten, superspannend. De spelen maken zo verschrikkelijk veel los. Misschien is het een beetje zoals Kluun zaterdag schreef in de Telegraaf: ‘Anders dan bij een WK voetbal, Formule1, World Series, Superbowl en Champions League gaan de Olympische Spelen niet over het overtreffen, vernederen, bespotten en kleineren van de tegenstanders. Ze gaan over het beste halen uit jezelf.

Hans van Zetten (de briljante turncommentator) zei het anders na de zege van Epke Zonderland: ‘jongens en meisjes, het kan dus.’ Het kan dus, oftewel: durf te dromen. Het geldt voor al die sporters die de laatste twee weken meededen aan de Spelen: durf te dromen. Het geldt voor kinderen die nu beginnen met sport: durf te dromen. Het geldt voor alle landen die ooit nog de Spelen willen organiseren: durf te dromen.

Juist hierom ben ik ook zo’n groot voorstander van het idee om de Olympische Spelen naar Nederland te halen in 2028. Niet alleen om wat we de afgelopen dagen hebben gezien. Natuurlijk: het is geweldig om de wereldtop in bijna alle sporten in huis te hebben en zo’n sportief spektakel te kunnen organiseren. En het zou geweldig zijn om ook in Nederland zo’n geweldige openings- en sluitingsceremonie te mogen organiseren (OK, misschien moeten we dan de popmuziek uit het buitenland halen) geregisseerd door Nederlandse topdesigners, fotografen, modeontwerpers etc. Maar vooral omdat het zo mooi zou zijn als alle nul- tot twintigjarigen vanaf nu kunnen dromen over #Amsterdam2028 (of #Rotterdam2028), het jaar waarin Nederland even het trotse centrum van de wereld is. Het zou er voor zorgen dat we samen weer meer geloof hebben in de toekomst, als je maar ambitieus durft te zijn.

De ambitie om de spelen naar Nederland te halen verdient onze steun. Het zou Nederland oprecht beter maken. De Olympische Spelen in Nederland kunnen, zoals in Barcelona, leiden tot een enorme impuls voor een stad. Wellicht zou daarom Rotterdam er nog meer aan kunnen hebben dan Amsterdam. De Nederlandse Spelen zouden een enorme impuls kunnen geven aan de (overigens uitstekende) top-10-ambitie  van Nederland. Het zou betekenen dat we meer geld kunnen gaan steken in sport voor kinderen en voor hen die weinig toegang tot sport hebben of kunnen betalen. Het zou kunnen betekenen dat we opnieuw nadenken over de kracht van sport en cultuur en kunst in een tijd die dat belang vaak minder ziet. Het zou daarnaast een enorme stimulans zijn voor onze infrastructuur, investeringen in wijken, sportfaciliteiten en de publieke omgeving. Het kan Nederland weer op de kaart zetten als een ambitieus, vooruitstrevend en vernieuwend land. Daarvan profiteert Nederland, het Nederlandse bedrijfsleven, de Nederlandse economie, onze kinderen en uiteindelijk iedereen.

Ik hoop dat we op 13 augustus 2028 allemaal terugkijken op een geweldige Olympische Spelen in Nederland vol sport, kunst, muziek en verbroedering. En met een gevoel van trots op wat we voor elkaar kregen omdat we durfden te dromen. Rotterdam 2028, let the games begin!