Regeren met GroenLinks? VVD, CDA, doe het niet!

Niks is saaier dan nog eens vier jaar compromissen tussen rechts en links. Rechts heeft de verkiezingen gewonnen, dus is het tijd dat rechts regeert. Links heeft dan mooi minstens vier jaar de tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden.

De formatie is begonnen. Het motorblok (brrr, wie bedenkt zo’n term?) van VVD, CDA en D66 zit met GroenLinks aan de onderhandelingstafel. De partijen hebben weinig gemeen. Het is 2012 all over, toen VVD en PvdA met elkaar praatten. Met één belangrijk verschil: de twee centrum-rechtse partijen en D66 hoeven er helemaal niet met GroenLinks uit te komen. Er zijn genoeg alternatieve coalities, bijvoorbeeld met de ChristenUnie erbij.

Ik hoop dat het spielerei is en dat de partijen alleen met Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg praten omdat je een winnaar niet zomaar aan de kant zet (vreemd eigenlijk dat dat argument niet opgaat voor een inhoudelijk gesprek met de PVV, die vijf zetels won).

Paars hart
Alleen, ik twijfel. Rutte is geen ideoloog, hij kan met iedereen overweg, en als je hem opensnijdt, vind je een paars hart. D66 ziet het ook wel zitten, natuurlijk. Alexander Pechtolds hoogste ambitie: een blauwe stoel in vak-K. Hij verkoopt zijn huid niet duur. Een makkelijke gesprekspartner.

Mijn hoop is gevestigd op het CDA van de nuchtere en gematigd conservatieve christen-democraat Sybrand Buma. Ik heb in 2012 niet op de VVD gestemd omdat ik graag een kabinet met de PvdA erin wilde en ik heb twee weken geleden niet CDA gestemd omdat ik GroenLinks erbij wil hebben. Dan krijg je zoutloze compromissen waar niemand op zit te wachten. Het gevolg: nog meer scepsis over Den Haag.

Links vs. rechts
Linkse kiezers willen over het algemeen een links kabinet, rechtse kiezers een rechts kabinet. Rechts heeft de verkiezingen gewonnen, dus rechts is aan zet. Wellicht hoef ik me niet eens zorgen te maken en komt het niet aan op een ‘Stop! Houd op! Ik vind het niet meer leuk!’ van VVD of CDA.

Ik wil hier niks zeggen over de commotie rond inmiddels ex-GroenLinkser en activist Anne-Fleur Dekker of over het radicale verleden van campagneleider Wijnand Duyvendak. Maar dat de activistische milieu angehauchte GroenLinks-achterban op enig moment gaat steigeren, lijkt mij evident.

Kijk naar GroenLinks-Kamerlid en voormalig Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren, die gisteren haar mond niet kon houden over de gaswinning in Groningen, terwijl zij even niets te willen heeft. Zij zit niet aan tafel. GroenLinks staat nu al voor schut. De drie partijen staan met 1-0 voor op Klaver.

Echte formatie
VVD en CDA hoeven maar te lekken dat de kolencentrales openblijven, dat er op meer wegen 130 k/m per uur mag worden gereden of dat een energietransitie vooral moet plaatsvinden dankzij innovatie van het bedrijfsleven, en het is voorbij. Dat weten de liberalen en christen-democraten ook.

Laten we hopen dat dat moment snel daar is. Dan zijn we af van dit toneelstukje en kan de échte formatie beginnen. Kan links de komende jaren mooi gebruiken om eens goed te analyseren waar het is misgegaan.

Foto: GroenLinks / Wikimedia Commons.