Pussy Riot

Dat politiek past op een muziekfestival bewijst Lowlands al jaren met de LLowgenda. En dat geldt niet alleen voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Een lastminute-actie van Amnesty International op het festivalterrein leverde bijna 10.000 handtekeningen op voor de vrijlating van Pussy Riot.

Een krachtig begin van een campagne die gelijk smoel kreeg toen de een na de andere artiest zich vanaf de Lowlandspodia achter de jonge Russinnen schaarde.

In het voorjaar van 2008 organiseerde BKB met onder anderen de jongens van Bløf het Ticket 4 Tibet festival op de NDSM-werf in Amsterdam. Een muzikaal en cultureel festival om aandacht te vragen voor de Chinese onderdrukking van Tibet. Die onderdrukking duurt helaas nog voort. Toch was het festival uitermate nuttig en waardevol. In de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing later dat jaar, lukte het om Tibet maandenlang in het Nederlandse nieuws te houden. Het festival leidde ertoe dat de Tweede Kamer de Dalai Lama uitnodigde voor een bezoek aan Nederland in de zomer van 2009.

Al met al was Ticket 4 Tibet een groot succes en de toegevoegde waarde van de betrokkenheid van artiesten als Bløf, Racoon, Moke, The Scene en Wende Snijders was zowel voor henzelf als voor het publiek evident. Toch merkten wij sindsdien dat het moeilijker wordt om artiesten, acteurs, schrijvers, etc. bereid te vinden om zich te verbinden aan de campagnes van goede doelen. Het lijkt er niet zozeer op dat ze onverschilliger zijn geworden, als wel dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Continu melden zich nieuwe goede doelen die vragen om de steun van een bekende kop. Dat is logisch, want dat werkt nu eenmaal. Maar uitputting dreigt.

Daarom was het zo mooi om te zien hoe dit weekend op Lowlands diverse artiesten zich uitspraken voor Pussy Riot. De Nederlandse singer-songwriter Blaudzun, zijn Canadese collega Leslie Feist, en de Engelse hardcore band Enter Shikari droegen nummers op aan Pussy Riot, hadden spandoeken op het podium en riepen het publiek op om zich uit te spreken. Het heeft de handtekeningenactie ongetwijfeld een flinke boost gegeven.

De dames van Pussy Riot werden afgelopen vrijdag veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het zingen van hun anti-Poetin-punklied in de kathedraal van Moskou. Dat was voor Amnesty het startsein voor deze actie. Die was vast al enigszins voorbereid, want het lijkt me sterk dat ze zo’n groot (en internationaal) deel van de Lowlands line-up in deze korte tijd hebben kunnen benaderen. Laat staan wereldsterren als Paul McCartney en Madonna. Maar Amnesty heeft in ieder geval het momentum goed aangevoeld en benut. Ik hoop van harte dat we dit samenspel tussen artiesten en campagnes weer vaker gaan zien de komende jaren.