PS. Er zijn verkiezingen binnenkort.

Een rondje langs de websites van onze politieke partijen leert mij: de verkiezing voor de Provinciale Staten krijgt nog niet écht veel aandacht. Het verbaast mij niet en toch raak ik er door gefrustreerd. Wie vertelt mij wat er te kiezen valt op 18 maart? Niemand dus.

Waar ik onlangs nog schreef over het second order karakter van verkiezingen als de Europese Parlementsverkiezingen en de Gemeenteraadsverkiezingen, kunnen de Provinciale Statenverkiezingen met enige – zo niet bedoelde – minachting third order verkiezingen genoemd worden. Er staat gevoelsmatig niet zoveel op het spel, partijen geven nauwelijks geld uit aan de campagne en de krant besteedt er op de achterpagina een alinea aan.

Dat de gekozen leden van de Provinciale Staten drie maanden na de verkiezing de leden van de Eerste Kamer kiezen, weten de meeste mensen wel. En dat de Eerste Kamer best veel in de melk te brokkelen heeft, leren een aantal nieuwswaardige gebeurtenissen ons ook de afgelopen tijd. Logica vertelt ons dat de Provinciale Statenverkiezingen dus ‘best belangrijk’ zijn. Nog los van dat de Provinciale Statenverkiezingen zélf gaan over relevante zaken als…euh…

Gelukkig is daar Maurice de Hond. Hoe third order ook, Maurice ontgaat geen verkiezing.

Op 1 februari 2015 peilde hij:

150204_CW
Een ander beeld dan dat peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen deze weken laten zien.  Zo staat de PVV er minder florissant voor dan in de peiling voor de Tweede Kamerverkiezing op dit moment. Wederom een bewijs dat deze verkiezingen in de ogen van de kiezer anders (of niet) worden beleefd. Het verschil kan deels verklaard worden door de opkomstcijfers. Al jaren daalt het aantal kiezers dat stemt bij deze Provinciale Statenverkiezingen. De prognose voor maart: zo’n 50% van de kiesgerechtigden vindt de weg naar het stemhokje. Zijn de PVV-stemmers op 18 maart de thuisblijvers?

Een andere factor: een stembeslissing bij deze verkiezingen is eerder een gevoelsoverweging dan een rationele beslissing. Strategisch kiezen is er bij de Provinciale Staten minder bij. Om strategisch te kunnen stemmen moet je – tot op zekere hoogte – geïnformeerd zijn en een weloverwogen keus (kunnen) maken. Een stem op 18 maart is voor de meeste van ons een ‘gewoonte’-stem. We kiezen voor die partij die gevoelsmatig het dichtst bij ons staat, zonder waarschijnlijk echt zeker te weten wat die partij precies wil.

Deze week starten de meeste partijen hun campagne in de provincies. Maar wil je nu “al” weten waar die verkiezingen nu eigenlijk over gaan? ProDemos helpt je op weg met het Stemexamen.