Prachtige film Human laat zien: iederéén heeft een verhaal

Ik ga al jaren graag naar de film. Ik heb 4,5 jaar in een bioscoop gewerkt. Heel soms kom je een film tegen die je echt helemaal wegblaast. Human van Yann Arthus-Bertrand is zo’n film. De kern van zijn documentaire? Verhalen vertellen.

Met slechts een zwart scherm en een camera zijn er maar liefst 2.000 mensen uit 60 verschillende landen geïnterviewd. In die interviews worden de mensen gevraagd naar thema’s als geluk, liefde, huwelijk, seks, wraak, geweld, vrijheid, homoseksualiteit, armoede en dood. Het resultaat is ontzettend bijzonder. De vertelde verhalen zijn krachtig. Ze laten je lachen, ze laten je huilen, en ze maken je boos.

Over de boodschap van de film zegt Arthus-Bertrand dat ‘ie optimistisch is: ‘Despite the violent narratives, the message of his film is optimistic. We are actually full of empathy, which is why we as a species are so strong.’

De roep om meer empathie is door het vluchtelingenprobleem, in mijn ogen, belangrijker dan ooit. Nu houden we juist afstand. Er heerst enorm veel angst, angst die wordt gevoed door onwetendheid. Gelukkig is het altijd mogelijk die angst op te heffen. Wanneer we bijvoorbeeld een touw voor een slang aanzien, worden we bang. Maar zodra we het touw belichten en merken dat het maar een touw is, hebben we geen reden meer voor angst.

Human laat zien dat empathie de oplossing is voor onze onwetendheid en angst. De documentaire laat zien dat iedereen simpelweg op zoek is naar een leven in vrede en in harmonie met anderen, met een goedwillende overheid en met een mooie toekomst voor zichzelf en hun kinderen. De documentaire laat ook zien dat we niet enkel moeten praten, maar soms ook moeten luisteren. En dat iedereen een verhaal heeft die de dreigende slang vanzelf doet verdwijnen.

Human is geen commercieel project en is daarom gratis te bekijken via YouTube. Meer informatie over de documentaire? Kijk dan eens op de site van Human.