Poging tot intimidatie: Joshua Wong de cel in

Met alle afschuwelijke dingen die in Charlottesville en Spanje gebeuren, vergeten we bijna dat in Hong Kong vrijheidsstrijder Joshua Wong (20) en zijn collega-activisten zes tot acht maanden de cel in moeten voor hun rol bij Occupy en de Umbrella-revolutie in 2014.

Het is een treurige constatering: het gaat hard achteruit met Hong Kong. De prachtige, indrukwekkende, bijzondere stad wordt bevolkt door talloze jonge mensen die snakken naar democratie en vrijheid, maar onder de immense druk van de Chinese Communistische Partij wordt de stad met de maand onvrijer. Politieke vervolging begint de norm te worden.

Een taxichauffeur die ik deze zomer sprak, legde uit dat zijn stad de afgelopen jaren is veranderd, Chinezer is geworden in alle opzichten. Hong Kong lijkt over tien, twintig jaar op iedere andere Chinese stad, zonder essentiële vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, die nu nog formeel worden gegarandeerd onder de Basic Law.

Case in point: Joshua Wong, Arthur Chow en Nathan Law moeten respectievelijk zes, zeven en acht maanden de cel in omdat ze een overheidsgebouw wilden bezetten tijdens een ‘illegale’ demonstratie voor democratisering. Ze demonstreerden in 2014 tegen de afnemende vrijheden in Hong Kong, meer specifiek tegen de gebroken belofte dat de inwoners van Hong Kong op democratische wijze hun eigen leider konden kiezen.

Daarna brak een periode van 79 dagen aan waarbij tienduizenden Hong Kongers de straat op gingen en met tenten en paraplu’s (tegen de pepperspray en traangas van de politie) bleven overnachten in het overheids- en zakendistrict. De Netflix-documentaire Joshua: Teenager vs Superpower is een aanrader als je wil weten hoe het protest begon en flink groeide door domme beslissingen van de overheid.

On HKFP today: @Badiucao's latest cartoon for HKFP. #JoshuaWong, #Ocupyhk

A post shared by Hong Kong Free Press (@hongkongfp) on

Wong, Law en Chow gaan wijlen mensenrechtenactivist Liu Xiaobo achterna als het aan de Chinese Communistische Partij ligt. Er is echter één belangrijk verschil: Xiaobo werd ziek en overleed in gevangenschap. Wong, Law en Chow komen volgend jaar vrij en zijn vastberadener dan ooit om te vechten voor hun Hong Kong. Dit is wat Joshua Wong twitterde nadat hij hoorde dat hij de cel in moet:

Het valt niet te ontkennen. De veroordeling is een poging tot intimidatie, want de drie activisten krijgen een straf bovenop hun gevangenisstraf: ze mogen zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen. Het is puur machtsvertoon. We zullen die jonge honden wel leren dat ze zich moeten gedragen. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Een kwalijke zaak en zeer ernstig. We mogen onze ogen niet sluiten voor deze onrechtvaardigheid.

Ik hoop met heel mijn hart dat Joshua Wong gelijk heeft als hij zegt: we geven niet op.

Foto: VOA / Wikimedia Commons.