Poetin niet gedood door kraanvogel

Premier Medvedev van de Russische Federatie bracht gisteren het verlossende nieuws. President Poetin is niet ziek, maar kampt slechts net als ‘ieder van ons met kleine ongemakken’. Een hele opluchting, want Poetin is een van de laatste leiders die echt bovenmenselijke prestaties kan leveren. Bijna gooide een onbesuisde kraanvogel roet in het eten.

Vroeger werd je geen leider omdat het volk je koos, vroeger werd je leider omdat je de sterkste was. Dat maakte verkiezingscampagnes overbodig, maar permanente profilering van de leider des te belangrijker. Immers, de macht krijgen is het makkelijke deel, macht behouden is de uitdaging. Het was zaak om duidelijk te maken dat jij meer kan dan de rest, meer zelfs dan de rest zich kan voorstellen.

Beroemd is het gemak waarmee Mao Zedong zelfs op hoge leeftijd de grootste rivieren zijn zwembroek bedwong. Tot op de dag van vandaag een lichtend voorbeeld voor tal van partijbonzen in de Chinese provincie.

Zijn Noord-Koreaanse buurman Kim Jong Il leverde nog grotere kunststukjes af. Je kan rustig stellen dat de verhouding tussen beide heren qua prestaties en territoria volkomen scheef was. Zo kon Kim na drie weken lopen en na vijf weken al spreken. Hij componeerde zes opera’s en schreef duizenden boeken. Daar hield het niet op. Hij vond de hamburger uit en hoeveel hij er ook at, hij hoefde nooit naar de wc. Bij zijn eerste potje golf sloeg hij maar liefst 11 holes in one. De Telegraaf schreef er bij zijn overlijden een lacherig artikel over, maar feit is wel dat sinds de dood Kim toch versloeg, de ware leiders nog maar dun gezaaid zijn.

We bleven over met types als Mugabe, Chavez, Castro, Loekashenko, Assad… leiders van het tweede garnituur. In feite is heden ten dage alleen Poetin nog geloofwaardig als master of the universe. Want laten we wel wezen: zien we Mark Rutte ooit tijgers vangen?

Deze zomer ontfermde Poetin zich over een stel zeldzame jonge Siberische kraanvogels. In een deltavliegtuigje wees hij ze vaderlijk de weg naar het zuiden. Een van die doerakken (sukkels in het Russisch) vloog in de propeller. waarbij de president schijnbaar een ‘klein ongemakje’ op liep.  Sindsdien hoorden we steeds minder uit het Kremlin. Buitenlandse bezoeken werden afgezegd en nieuwe heldendaden bleven uit. Gelukkig maakte Medvedev nu een einde aan de onzekerheid. Geen kraanvogel krijgt onze held eronder. Ik voel dat nieuwe hoogtepunten in de maak zijn…