Pijnlijk: deze jonge politici zijn als de dood voor een camera van PowNed

Hoe komt het toch dat mensen die worden geïnterviewd door PowNed zo vaak zo slecht reageren op scherpe vragen? Pas op: deze beelden van een bijeenkomst van Jong Leefbaar Rotterdam zorgen gegarandeerd voor plaatsvervangende schaamte.

Hoe moet je als politicus (in spe) of communicatiemedewerker reageren voor de camera? Er zijn de laatste tijd genoeg voorbeelden te bekijken van hoe het in ieder geval niet moet. Een legendarisch voorbeeld is het ‘interview’ van Rutger Castricum van PowNed dat hij had met toenmalig minister Ella Vogelaar.

Een recenter voorbeeld is ‘rokjesgate’ in Amsterdam, en dan met name hoe communicatieafdeling van de gemeente Amsterdam zichzelf compleet voor schut zette voor de draaiende camera van, opnieuw, PowNed. Dat die mensen er nog voor betaald krijgen ook, verbaast mij. Ze konden hun werk niet slechter doen.

Een ander wederom pijnlijk voorbeeld is van gisteren. Een PowNed-verslaggever komt een kijkje nemen en doet een paar korte interviews op de lanceeravond van Jong Leefbaar Rotterdam, een jongerenbeweging van Leefbaar Rotterdam, de partij waar wijlen Pim Fortuyn ooit is begonnen. Bekijk de beelden van de verschillende ongemakkelijke gesprekjes.

De nieuwe Pim is de ongelukkige hoofdrolspeler sowieso niet. Hij hapert, vraagt om hulp van iemand die buiten beeld staat en hoopt stiekem dat de verslaggever gewoon ophoudt met filmen. Nou ja, stiekem. Hij vraagt zelfs om een pauze. Het beeld dat ontstaat nadat je het filmpje hebt gezien: de jongeren van Jong Leefbaar Rotterdam zijn zoekende, hebben geen kernboodschap en lijken vooral opgericht om lekker met elkaar te borrelen.

In een comment onder het filmpje op Facebook zegt de jongen zelf:

Tsja, de dame van Powned vroeg zes keer dezelfde vraag, waar ik al zes keer normaal antwoord op gaf. Ik begrijp de werkwijze van Powned, het is hoe het is, maar begrijp dat je op zo’n moment enorm zenuwachtig kunt worden als je totaal geen ervaring hebt met media. So what? We hebben ons enorm ingezet om een politieke jongeren organisatie op te richten en verdiepen ons weldegelijk in het gedachtegoed van Fortuyn. Natuurlijk moeten ook wij nog een hoop leren, maar daar is dit ook voor bedoeld.

Het is altijd makkelijk om achteraf de media de schuld te geven. Het is alleen onzin. Als deze jongen zijn kernboodschap op orde had én zich meer had verdiept in wat hij precies wil vertellen over de jongerenbeweging en de rol van Pims gedachtegoed, dan was het met de zenuwen lang niet zo erg geweest. De geïnterviewde weet echt veel meer van de lokale politiek dan de interviewer, alleen komt het totaal niet uit de verf.

Een mediatraining is zeker niet overbodig, maar nog beter is het om zelfverzekerd te zijn en alles te weten van je kernboodschap en de achtergrond daarvan. Dan kun je er gewoon gaan staan en je verhaal vertellen, hoe vaak de vragen ook worden herhaald. Laat het een wijze les zijn voor de jongerenbeweging van een partij die niet voor niets zo groot is geworden en gebleven in de havenstad.

Foto: PowNed.