Papa Roemer, waarom bent u boos?

Er broeit ongenoegen in de fractie van de SP. Emile Roemer vloog tijdens de Algemene Beschouwingen uit de bocht. In zijn rode kever hobbelde hij de berm in, net niet met zijn neus in het riet. Het lijkt akelig veel op het scenario van de verkiezingscampagne in 2012: Roemer spuwt kritiek, maar mist parate kennis. Met als gevolg geen extra zetels en torenhoge peilingen die geen realiteit werden. Geen wonder dat boze tongen binnen zijn fractie beginnen te sissen. Wat kan de koddige huisvader van de SP beter doen?

Voor Roemer is het funest als zijn partij zich tegen hem keert. Vooral omdat media en opponenten hiervan smullen. In de peiling staat de SP nu op 20 zetels. Weer groter dan de PvdA, weer groter dan de huidige eigen fractie. En dus voelt Emile de druk, vanuit diezelfde fractie.

Zij schrikken nog steeds zwetend wakker van het verloren een-tweetje met Rutte in 2012. De SP donderde toen met 7 zetels naar beneden in de peilingen. Door zijn assumptie dat VVD de eigen bijdrage verhoogt? Nee door de Den Haag experts, die Roemer neerzetten als onwetend. Nederland gaat daarin mee. En geef ze eens ongelijk, zo werkt de media-logica.

Toch zou je denken dat de goedlachse en geliefde burgerpapa leert van zijn fouten. Als je de feiten niet weet, zet dan een ander politiek trucje in. ‘Wat kletst u nou, meneer Pechtold?’ oppert een anoniem SP-kamerlid vandaag in het AD. Overbluffen is hier de suggestie. Geen goede. Het overbluffen staat de vriendelijke Roemer niet. Dan knijpt hij zijn ogen samen, dan wijzen zijn wenkbrauwen heel ongemakkelijk net iets te scherp naar beneden. En dan schuift de pers naar het puntje van haar stoel. Dan haalt de oppositie uit met ‘Emile-mist-parate-kennis-Roemer’. De altijd vriendelijke man stuntelt en stottert.

Luister Emile, politiek hoeft niet met een plooi op het voorhoofd. Doe je voordeel met de oppervlakkigheid van onze mediacratie. Iedereen smult van een Emile die grapt. Mijn advies voor je volgende campagne: bij een lastige vraag, vanouds grijpen naar klinkende uitspraken zoals ‘over my dead body’ (en er dan wel bij blijven). Met zo’n grote glunderlach en twee vingers in de lucht: niemand houdt ervan om papa boos te zien.

Rewan Jansen
Rewan Jansen is sinds 2014 campagnestrateeg bij BKB. Eerder werkte hij als docent maatschappijleer aan het Bertrand Russel College en als PR-manager bij WakaWaka.