Onze bondgenoot in het Midden-Oosten: Islamitische Staat

In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, is Islamitische Staat niet onze vijand maar onze bondgenoot. Dat is niet mijn mening, maar het standpunt van de Nederlandse overheid.

In het web van allianties en vijandschappen in het Midden-Oosten is het niet gek om het overzicht te verliezen. Wanneer zelfs makers van televisieseries als Homeland grof in de fout gaan [1], begrijp ik wel dat de gemiddelde perceptie is dat Islamitische Staat onze vijand is.

In het Midden-Oosten geldt dat de vijand van mijn vijand ofwel mijn vriend ofwel mijn vijand is. Gelukkig heeft The Guardian een handige interactieve kaart gepubliceerd, zodat je makkelijk kan opzoeken wie wie naar het leven staat. Zo zie je in één oogopslag dat Qatar een grote vriend van de VS én van Al Qaida is, terwijl Al Qaida en de VS op z’n zachtst gezegd al lang niet meer on speaking terms zijn.

Terug naar Islamitische Staat en Nederland. Onze bondgenoot Islamitische Staat, de wahabistische heilstaat waar onthoofdingen aan de orde van de dag zijn. Om er zeker van te zijn dat de geëxecuteerde dood is, wordt na een onthoofding het hoofd aan het lichaam genaaid en het lijk vervolgens gekruisigd. Dat ze voor extra zekerheid niet ook nog een zilveren staaf door het hart steken en bolletjes knoflook gebruiken verbaast me dan wel weer.

Verder hebben vrouwen in Islamitische Staat (onze bondgenoot) geen rechten en worden ze gekocht als seksslaaf. Homoseksuelen in Islamitische Staat (onze bondgenoot) moeten vrezen voor een gevangenisstraf, castratie of de doodstraf. De machthebbers hebben zelf echter weinig op met de beperkingen die ze hun bevolking opleggen en vervoeren zonder blikken of blozen twee ton drugs in een privéjet of vragen assistenten om een wind in hun gezicht te laten. Zaken waar de gewone bevolking rustig de doodstraf voor zouden krijgen. Hypocriet? Ik noem het pragmatisch.

Lang voordat IS of Daesh opkwam, bestond er al een Islamitische Staat. Deze draagt de naam Saoedi-Arabië en is al jarenlang onze bondgenoot. Ondanks dat deze bondgenoot dezelfde gruwelijkheden als IS uitvoert, kopen we olie van hen, verkopen we wapens aan hen, en doen we zaken met hen. We gooien geen bommen op Saudi-Arabië, we spreken hen aan. Hypocriet? Die beoordeling laat ik aan de lezer.

[1] Mogelijke spoiler: in Homeland zijn Al Qaida (soennitisch) en Hezbollah (sjiitisch) grote vrienden. In werkelijkheid zijn het grote vijanden. Natuurlijk, Homeland is fictie, maar het gaat om het voorbeeld.

Cartoon: Peter Brookes / The Times.