Ontwijk de politiek als je wat wil veranderen

Er doen 21 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Naast de traditionele partijen bestaan RED Amsterdam, Trots op Amsterdam en maar liefst drie ouderenpartijen. De politiek lijkt steeds meer te versplinteren. Waarom heeft Amsterdam dan nog een partij nodig?

Ongeveer 70% van de Amsterdammers boven de 25 geeft aan op 19 maart te gaan stemmen, dit tegenover 53% onder de 26. 64% van de Amsterdammers boven de 25 zegt geïnteresseerd te zijn in politiek, dit tegenover 38% onder de 26. Dit is verontrustend.

Adam Lent, werkzaam voor the Royal Society of the Arts in London, heeft hier een verklaring voor. ‘Millennials’, zoals hij mijn generatie noemt, is een generatie die de start-up als een ideaal ziet. Vaak hebben deze start-ups een missie; het draait niet alleen om geld, maar ook om waarden. Dit filmpje van Triodos bank beeld dat goed uit:

Waar voor andere generaties de politiek het apparaat voor verandering was, kiest mijn generatie ervoor om de wereld te veranderen door te ondernemen. Adam Lent stelt dat de politiek zich nog in een naoorlogs paradigma bevindt die niet meer bij deze tijd past.

Dit is de reden dat wij de jonge gemeenteraadspartij NAT zijn begonnen. Omdat de Amsterdamse politiek experimenteler moet en kan. Omdat de gemeenteraadspolitiek weer aansluiting moet vinden bij (jonge) Amsterdammers. Dit doen wij door een laagdrempelige partij te zijn. Je hoeft geen lid te worden van NAT om mee te kunnen helpen. Zo hebben we thema-avonden georganiseerd waar geïnteresseerden mee konden denken over ons partijprogramma en ook na 19 maart gaan we door met het organiseren van deze avonden om mee te denken over de beslissingen in de raad.

Ook hopen we de gemeenteraadspolitiek laagdrempelig te maken. Wij willen meer experimenten met directe democratie in plaats van disfunctionele stadsdelen of bestuurscommissies. We willen een goed functionerende site zoals www.fixmystreet.com en een echte digitale overheid.

Daarnaast snijden we thema’s aan die de jonge Amsterdammers belangrijk vinden. Zoals een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemers, langere openingstijden voor horeca en betaalbare woningen. Zo hopen wij de ‘millennials’ weer in gemeenteraadspolitiek te laten geloven.