Oneliners Clinton komen te laat

‘Russian President Vladimir Putin bears at least some responsibility for the shooting down of Malaysia Airlines Flight MH17’ en ‘Israel was “provoked” by Hamas in the current conflict roiling the Middle East’. Over alles lijkt Hillary Clinton haar mening te willen scanderen, maar over Ferguson bleef ze de laatste weken stil. Tot afgelopen donderdag.

De voormalige First Lady verbrak de stilte tijdens een speech op een tech conferentie in San Francisco. Ze uitte haar medeleven aan de familie van Michael Brown, wees op het feit dat de ongelijkheden in het juridische systeem niet genegeerd mogen worden en riep de politie op om hun gemeenschap met moed en professionaliteit te dienen. Oneliners die drie weken geleden ook op hun plaats waren geweest.

Waarschijnlijk stond Clinton niet te trappelen om uitspraken te doen over de situatie in Missouri. Het conflict ligt uitermate gevoelig en snijdt een pijnlijk onderwerp aan in de Amerikaanse geschiedenis, racisme. Dominee Al Sharpton sprak maandag op MSNBC zijn verbazing uit over het feit dat zowel Hillary Clinton, Jeb Bush en Chris Christie nog niks van zich hadden laten horen. Opmerkelijk aangezien de geruchten over hun gooi naar het presidentschap in 2016 al tijden hardnekkig de ronde doen.

De front-runner van de Democraten in 2016 lijkt nu noodgedwongen een uitspraak te hebben gedaan die niet getuigt van het sterke leiderschap dat je verwacht van een presidentskandidaat. Het soort leiderschap waar ze tijdens de campagne in 2008 zelf nog zo op hamerde.

Wil het Amerikaanse volk een leider die niet de moed heeft zich over politiek gevoelige onderwerpen uit te spreken? Van een presidentskandidaat verwacht je dat ze ongeacht de schommelende peilingen haar visie en mening durft te delen en dat ze in de bres springt voor onrecht. Niet een kandidaat die zich op de achtergrond houdt uit strategische overwegingen. Mijn vertrouwen in haar is in ieder geval afgenomen.

Gezien hun uitgesproken achterban lijkt het vooralsnog stil te blijven vanuit het kamp van Christie en Bush. Wie is de volgende die zich gaat wagen aan een uitspraak? Oppassen heren, voor je het weet heb je al vijf punten aftrek voordat de race überhaupt is begonnen.

Kathelijne Niessen
Kathelijne is campagnestrateeg bij BKB. Ze groeide op in Brussel en behaalde haar BSc Politicologie en MA Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 vertrok ze naar Chicago om Barack Obama te helpen bij zijn verkiezingscampagne. Acht jaar later werkte ze in Denver, Colorado aan de campagne van Hillary Clinton. In 2018 volgde ze de midterms vanuit New York.