Oh Johnny

Onze Johnny gaat niet natrappen, schrijft hij op zijn website. ‘Daar zou ik spijt van krijgen. En op natrappen staat rood. Na de WK-finale kan ik die kleur niet meer zien.’ Ik als Ajax-fan pak deze handschoen wel op en besluit juist na te trappen.

Afgelopen zomer werd door Ajax met veel bombarie de ras-Ajacied John Heitinga gepresenteerd. Er werd al een tijd geroepen om ervaren spelers en hij paste perfect in dat plaatje. De clubliefde spatte er vanaf. Er waren echter ook direct twijfels: 31 jaar en al jaren op een dood spoor bij clubs als Hertha BSC en Fulham. Ben je wel goed genoeg voor ons aller Ajax als je het daar al niet redt? En hoe zit het nou precies met die kwetsbare knie? Toch sta ik niet dagelijks langs de velden, dus ik besloot Ajax het voordeel van de twijfel te gunnen. Zoals je dat als fan eigenlijk elke keer weer doet.

Al snel blijkt dat de sterkhouder van zeven jaar geleden niet meer dezelfde is. Na drie maanden wordt de eerste dolk in de rug van de speler gestoken. ‘Hij heeft meer snelheid verloren dan ik had gedacht,’ zo laat Frank de Boer in een interview weten. John is het er niet mee eens: hij wil laten zien dat hij nog mee kan. In de wandelgangen wordt intussen gesuggereerd dat hij wél erg belangrijk is ‘in de kleedkamer’, maar niemand weet precies wat dat nou écht betekent.

Heel soms mag hij opdraven, zoals tijdens een invalbeurt van een kwartier in het bekerduel tegen De Graafschap. Hij scoort de 2-0 (door met zijn hoofd tegen een bal aan te lopen) en wordt nog uitgeroepen tot man of the match ook. Volgens De Boer had hij het verdiend op basis van zijn inzet op de training. Het moet zo ongemakkelijk zijn geweest voor de 31-jarige ‘Big John’. Alsof spelen bij Ajax vrijwilligerswerk is.

Na nog twee pijnlijke maanden heeft Johnny zelf de knoop doorgehakt en besluit hij per direct te stoppen. De herinnering aan de ultieme held van het publiek is vervaagd. Het enige wat wij nu nog voor ons zien is het trieste beeld van een ras-Ajacied die wegkwijnt op de bank.

Die inschattingsfout mag Ajax zich aanrekenen. Hij verdiende een mooier afscheid. Die figuurlijke rode kaart neem ik dan maar even voor lief.

Foto: Dmitrij Nejmyrok / Wikimedia Commons.