Nederlandse televisie doet veel te weinig aan opinie

De Nederlandse media zijn saai. In Amerika word je om 07:00 uur ‘s ochtends al platgebombardeerd met meningen over de Iran-deal.

Mij hoor je niet zeggen dat alles in Amerika beter is. Amerikanen hebben geen verstand van lekker brood en goede koffie. We kunnen echter veel van ze leren als het gaat om televisie maken. Meer specifiek: opinie op tv. Nu hoor ik critici – terecht – zeggen dat er veel opinie verscholen gaat in de Nederlandse tv-programma’s.

Gekleurd
Van nieuwsrubrieken tot talkshows, ze zijn allemaal gekleurd als je goed oplet. De keuze van het onderwerp, de invalshoek, de woorden die worden gebruikt. Objectieve journalistiek bestaat niet, maar Nederlandse journalisten houden er krampachtig aan vast. Problematisch, want opinie gebeurt daarom geniepig.

De Amerikanen laten zien hoe het ook kan. Vorige week was ik in Washington DC en New York City. Dankzij mijn jet lag was ik vaak vóór vijf uur ‘s ochtends al wakker. Ik keek op een ochtend naar een herhaling van een NBA-game op ESPN, ik luisterde naar een interview over de primaries in New Hampshire bij MSNBC en ik zapte naar Fox News.

Fox & Friends
Om 07:00 uur begint op die zender Fox & Friends, een programma met drie presentatoren die op de bank zitten, direct de camera inkijken en je bijpraten over wat er in de wereld gebeurt. Zonder geforceerd objectief te doen. Het eerste item die ochtend: de Iraniërs die de, inmiddels vrijgelaten, Amerikaanse militairen belachelijk maakten middels een toneelspel voor kinderen.

‘Zie je wel, de Iran-deal was slecht. Wie maakt nou zulke deals met zo’n land? President Obama is hier schuldig aan,’ of woorden van die strekking gebruikten ze. Om 07:00 uur ‘s ochtends. Er is geen tijd om de slaap uit je ogen te wrijven, je bent meteen goed wakker.

Commentatoren
Tijdens dezelfde reis keek ik ‘s avonds in mijn hotelkamer naar het programma van Bill O’Reilly. Hij benadrukte waarom hij en de morning hosts (die van Fox & Friends) vrij zijn om hun mening te geven, want ze zijn commentatoren. Die mogen dat. Hard news folks, zoals hij ze noemde (journalisten van persbureaus bijvoorbeeld), zouden het moeten houden bij de feiten.

In Nederland is het zowel ‘s avonds als ‘s ochtends een saaie boel op televisie. Ochtendprogramma’s gaan over koetjes en kalfjes, en in de avondprogramma’s zijn het vooral de gasten die hun mening ventileren. Dat vind ik jammer. Toen ik werkte bij een tv-programma werd er gediscussieerd over of opinie geschikt zou zijn voor de ochtend. Nee, was de conclusie. Dat zou te zwaar zijn voor mensen die net opstaan.

Saai
Het succes van een programma als Fox & Friends bewijst dat die angst voor opinie op de vroege ochtend onterecht is. Laten we afstappen van het idee van ‘objectieve’ journalistiek. Het is allemaal zo saai. Ik zet bijna nooit meer de tv aan. Laat commentatoren en presentatoren open en eerlijk hun mening geven. Een beetje minder geniepige en een beetje meer duidelijke en eerlijke opinie zou echt een zegen zijn.

Een fragment van half negen ‘s ochtends van Fox & Friends, met een interview met presidentskandidaat Donald Trump:

PS Kom je ook naar het Super Tuesday-evenement in de Melkweg op 2 maart? Dan bespreken we de belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen. Koop nu je kaartjes! En laat via het Facebook-event weten dat je erbij bent!

Foto: screenshot Fox & Friends.