Na steun van Paul Ryan kan Donald Trump zich focussen op het Witte Huis

Langzaam maar zeker begint het partij-establishment Donald Trump te omarmen. De belangrijke Republikein Paul Ryan is bijgedraaid. En dat is goed nieuws voor Trump.

Het mag geen verrassing zijn. Eerder zei Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en daarmee een van de belangrijkste leiders binnen de Republikeinse Partij, dat hij er nog niet klaar voor was om Trump te steunen. Later voerden hij en Trump – de enige overgebleven kandidaat voor de nominatie – een aantal goede gesprekken.

Het was puur een kwestie van tijd voor Ryan zou bijdraaien. Gisteren was het zover. Hij heeft in een column in een lokale krant in zijn thuisstaat Wisconsin zijn steun uitgesproken. “Ik stem op Trump in november.”

Natuurlijk, er zijn nog wat meningsverschillen: “But the reality is, on the issues that make up our agenda, we have more common ground than disagreement.” De gesprekken met elkaar hebben een hoop duidelijk gemaakt: “Through these conversations, I feel confident he (Trump) would help us turn the ideas in this agenda into laws to help improve people’s lives. That’s why I’ll be voting for him this fall.”

De belangrijkste doelstelling is om Hillary Clinton uit het Witte Huis te houden. Ryan schrijft: “A Clinton White House would mean four more years of liberal cronyism and a government more out for itself than the people it serves. Quite simply, she represents all that our agenda aims to fix.”

Dit betekent dat Trump bijna 100 procent zeker is van de Republikeinse nominatie volgende maand. Het partij-establishment omarmt hem langzaam maar zeker. De partij sluit de gelederen de komende weken. Dat is goed nieuws voor Trump, die zich nu volledig kan focussen op het verslaan van Hillary Clinton (of Bernie Sanders, mocht de FBI besluiten dat Clinton moet worden vervolgd voor het e-mailschandaal).

Het moet een teleurstelling zijn voor de Democraten, die waarschijnlijk hoopten dat de hele partij uit elkaar zou vallen. Die kans is na gisteren een stukje kleiner geworden. Hoewel nog altijd veel invloedrijke conservatieve opinieleiders én Republikeinse (oud-)politici niets van Trump moeten hebben. Het worden spannende verkiezingen dit najaar.

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons.