Move over, ‘president’ Hillary Clinton. Twee alternatieven voor de saaie Hillary

Hillary Clinton is saai. Maar ze is niet de enige Democraat die Barack Obama wil opvolgen als president van de Verenigde Staten. Joe Biden en Bernie Sanders zijn beduidend minder saai, en ze maken nog een goede kans ook.

Kaj Leers was gisteren spot on in zijn blog voor BKB Campaign Watch: Hillary is saai. Er is bijna niks nieuws meer te melden over de Clintons. Het nieuws dat er wel is – over haar e-mailschandaal – is alleen maar slecht nieuws. En, zoals Leers schreef, is er nog een groot probleem voor Hillary en haar team: “Alles is gefocusgroept en tot op de laatste cijfer achter de komma onderzocht. Dat merk je aan alles. En de kiezer dus ook.” Elke uitspraak, iedere campagneactie, iedere letter van iedere tweet; het is allemaal uitgezocht of het aanslaat of niet.

Zo’n ‘perfecte’ campagne is voor niemand leuk. De aandacht verdwijnt, de desinteresse groeit. Maar Democraten hoeven niet te wanhopen, want integenstelling tot wat Leers schrijft over Joe Biden dat hij net zo’n afgelebberde boterham zou zijn als Clinton en dat zijn mogelijke kandidatuur vooral veel gegaap oplevert, geloof ik niet dat Biden kansloos is.

Zijn campagneteam laat de media al dagen speculeren over hem door handig gebruik te maken van een informatievacuüm. Zou hij het echt willen? Zou hij het kunnen? Is hij geschikt om de Democraten naar de overwinning te leiden, nu vooral de Republikeinen veel aandacht krijgen met uit het oog springende kandidaten? Allemaal vragen die de kranten, tv-zenders en nieuwssites proberen te beantwoorden. De media vinden het fantastisch om even niet met Clinton bezig te zijn.

Uit een recente poll van Quinnipiac blijkt dat Biden meer kans heeft om te winnen van de Republikeinen dan Clinton. Hij zou Jeb Bush en Donald Trump makkelijk kunnen verslaan. President Obama heeft hem al succes gewenst. Als de Democraten het nog een beetje spannend willen maken, moeten ze hopen dat Biden besluit mee te doen. Dan zijn de media ook weer all ears.

En ja, er is nóg een andere geschikte kandidaat om een beetje leven te brengen in de Democratische race: de uiterst linkse socialist Bernie Sanders. Hij krijgt hele zalen vol voor zijn speeches. In een mum van tijd, mede dankzij de grassroots-steun van linkse Amerikanen, is zijn naamsbekendheid enorm gegroeid. In sommige gevallen doet hij het in de polls beter dan Clinton. De Amerikaanse nieuwssite The Hill heeft er een lezenswaardig blog over online gezet: ‘3 reasons Bernie Sanders is now the Democratic frontrunner‘.

Democraten die bang zijn dat Clinton te saai is, te veel slecht nieuws met zich meedraagt, en niet is opgewassen tegen een Bush, een Trump of een Marco Rubio: er zijn nog zat andere mogelijkheden. Maar dan moeten ze wel afstappen van het idee dat Clinton, net als Obama in 2008, de verlosser is die de hemel op aarde komt brengen. De Clinton-machine is machtig en alomtegenwoordig, maar waarom zou je je daardoor laten tegenhouden?

Foto: David Lienemann / Wikimedia Commons.