Mooie stunt van Antwerpse burgemeester: Senaat afschaffen in strijd tegen terreur

De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever weet wel hoe hij aandacht moet vragen voor de strijd tegen het islamitisch terrorisme.

De aanslagen in Parijs doen bij veel politici de ogen openen: er moet meer worden geïnvesteerd in onze veiligheid, want ISIS staat bij ons op de stoep. Niet iedereen is het daarmee eens. Anderen – bijvoorbeeld de Kamerleden van D66 – focussen juist op het belang van deradicalisering en het idee om minder afhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten. Hoe dan ook, ik vind het wel belangrijk dat er fors wordt geïnvesteerd in politie, inlichtingendiensten en Defensie.

De Wever deed in een interview met de Gazet van Antwerpen een paar interessante voorstellen, waaronder het voorstel om de Senaat af te schaffen en het vrijgekomen budget te gebruiken om te investeren in de Staatsveiligheid, de Belgische AIVD: ‘Als ik vaststel dat de eerste plenaire zitting van de Senaat wordt vervangen door een receptie voor Charles Aznavour, dan zeg ik: schaf die Senaat af en investeer dat budget in de versterking van onze Staatsveiligheid,’ aldus De Wever, de succesvolle N-VA-burgemeester van Antwerpen.

Toen ik gisteren het berichtje van het Belgische weekblad Knack over dat interview instemmend deelde op Twitter, kreeg ik direct de wind van voren. Als je de Senaat wil afschaffen, kom je met inhoudelijke argumenten tégen de Senaat. En een democratie kost nu eenmaal geld, zo ook de Senaat. Dat soort reacties kreeg ik. Terwijl het een heel slim voorstel is van de Antwerpse burgemeester. Oké, inhoudelijk mag het allemaal wat sterker. Maar het is een goede stunt. Ik leg uit waarom.

De kop van het artikel zegt alles. Bart De Wever: ‘Schaf de Senaat af en investeer dat budget in Staatsveiligheid’. Waarom zegt die kop alles? Omdat het hele bericht daar verder amper over gaat. Pas ergens aan het einde van het artikel op de site van Knack wordt er één alinea aan besteed. De rest van het verhaal gaat over Molenbeek – een broeinest van moslimextremisten – en de extremisme-aanpak van De Wevers stad Antwerpen. Daar zijn bijna geen radicale moslims meer die naar Syrië afreizen. En het gaat over de fundamentele rechten en vrijheden van burgers. Mag je die inperken in de strijd tegen terrorisme? De Wever twijfelt sterk.

Maar al die onderwerpen zijn helemaal niet zo sexy als dat ene voorstel: schaf de Senaat af en gebruik dat geld voor de geheime dienst. Dáár kom je mee in het nieuws, want daar schrijven journalisten graag over. Daarom vind ik het ook een goed voorstel van De Wever. Het is gebaseerd op het sentiment dat de Senaat niks doet – ook in Nederland wordt de Eerste Kamer vaak de Eerste Slaapkamer genoemd – en op het idee dat er te weinig geld naar de monitoring van moslimextremisten gaat. 1 + 1 = 2.

Nu is het slechts nog even wachten tot een politieke partij in Nederland binnenkort hetzelfde voorstel doet. Media-aandacht gegarandeerd.

Foto: screenshot YouTube.