Mijn korte film over een knullige politiewoordvoerder

Gisteren verscheen op Nu.nl het bericht dat de nationale politie de regels heeft aangescherpt over het gebruik van het politielogo in televisieseries. Televisieproducenten spanden een rechtszaak aan tegen de politie, de uitingsvrijheid is immers in het geding. De rechter oordeelde dat het wel degelijk mogelijk is om het gebruik van het logo in bepaalde gevallen te verbieden, maar dat het in de serie Dokter Tinus is toegestaan. Over andere producties doet hij later uitspraak.

Een woordvoerder van de politie reageert: ‘Er wordt inderdaad kritisch gekeken naar series die het politielogo willen gebruiken, maar van censuur is absoluut geen sprake. Tegen de producenten zeggen we: maak wat je maken wil, maar doe het wel op een manier die strookt met de werkelijkheid.’

De serie Dokter Tinus kreeg bijvoorbeeld geen toestemming, omdat het een onrealistisch beeld van het nobele politiewerk zou geven: ‘Deze serie gaat over een sullige wijkagent die drinkt in uniform. Dat komt totaal niet overeen met de werkelijkheid. Het is eerder het tegenover gestelde.’ 

Denkt onze nationale politie dat wij niet weten dat Flikken Maastricht net zo ver bezijden de waarheid is als Dokter Tinus? Dat lekkere wijven die met een ijzeren judogreep een verdachte tegen de muur aanzetten, om er vervolgens nog een veel te soepele oneliner tegenaan te flikkeren, net zo schaars zijn als agenten die drinken in uniform?

Blijkbaar niet, want de woordvoerder gaat nog even verder: “Je mag ook best negatief zijn over de politie. Of het nou positief, negatief of objectief is, we kijken of er enige overeenkomst is met de werkelijkheid.” Deze woordvoerder heeft dus écht niet door dat deze tenenkrommende uitspraken de politie meer imagoschade opleveren dan welk gebruik van het logo dan ook.

Dat de mate van realisme doorslaggevend is, is voor mij een lichtpuntje: voor mijn korte film over een politiewoordvoerder die werkelijk alle fouten maakt die je in één interview kan maken, mag ik het officiële politielogo gebruiken.

Thomas Hogeling
Thomas studeerde strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam en is projectmedewerker bij BKB. Daarnaast is hij redacteur bij satirisch magazine De Speld. Hij vindt het leuk als dingen niet zijn wat ze in eerste instantie lijken en kijkt graag televisie.