Midterm elections: women to watch

Foto: Facebook-pagina Stacey Abrams

Op 6 november zijn er weer verkiezingen in de Verenigde Staten. Tijdens deze midterm elections worden honderden senatoren,  gouverneurs en leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Twee kandidaten op de kandidatenlijsten van de midterms vallen op: Stacey Abrams, in de race voor het gouverneurschap van Georgia, en Alexandria Ocasio-Cortez, kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden. De vrouwen hebben een aantal dingen gemeen: ze waren tot voor kort relatief onbekend op het nationale toneel, ze zijn geen usual suspects én ze kunnen volgende week geschiedenis schrijven.

 

Alexandria Ocasio-Cortez: ‘It’s Time for a Political Revolution’

Alexandria Ocasio-Cortez is kandidaat in New York (14th district, Bronx/Queens) voor het Huis van Afgevaardigden. De 29-jarige latina was totaal onbekend, tot ze afgelopen mei deze campagnevideo lanceerde. Een maand later versloeg ze Joe Crowely tijdens de voorverkiezing van de Democraten met 57.5% van de stemmen. Crowley zat op dat moment al bijna twintig jaar in het Huis van Afgevaardigden en werd gezien als de mogelijke opvolger van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis. Daarnaast zat er tien keer zoveel geld in zijn campagnekas. Ocasio-Cortez, die eerder campagne voerde voor Bernie Sanders, neemt namelijk geen geld aan van machtige en omstreden Political Action Commitees (PAC’s). Ze leunt in plaats daarvan voornamelijk op giften van individuele donateurs en inspanningen van vrijwilligers.

Ocasio-Cortez bereikt mensen die normaal niet stemmen

Hoe heeft Ocasio-Cortez de Democratische voorverkiezing gewonnen? Zelf noemt ze een aantal redenen: 1. Ze heeft de gemeenschap in de Bronx en Queens actief bij de campagne betrokken en haar team sterk georganiseerd; 2. De campagne had een duidelijke en constructieve boodschap; 3. Met diezelfde boodschap klopte Ocasio-Cortez samen met haar vrijwilligers op deuren die normaal voorbij werden gelopen. Het gevolg was dat mensen zich gehoord voelden en massaal gingen stemmen. Met haar campagne bereikt Ocasio-Cortez verschillende groepen waarvan ze vindt dat Democraten er te weinig aandacht aan besteden: jonge kiezers, mensen die normaal niet stemmen of voor de eerste keer mogen stemmen, minderheden en de arbeidersklasse.

Foto: Facebook-pagina Ocasio-Cortez

Sinds haar kandidatuur is Ocasio-Cortez niet meer weg te slaan van de voorpagina’s van kranten en tijdschriften en wil elke nieuwszender het politieke talent spreken. Het idee van Ocasio-Cortez in het Witte Huis is voor menig enthousiasteling geen ondenkbaar toekomstperspectief. Alles wijst erop dat ze op 6 november als winnaar uit de bus zal komen. Ocasio-Cortez wordt dan de jongste vrouw die ooit is verkozen voor het Huis van Afgevaardigden. Yes she can!

 

Stacey Abrams: ‘Giving voice to those who feel voiceless’

We zakken af naar het zuiden van het land, Georgia. Alleen al met haar nominatie schreef 44-jarige Stacey Abrams geschiedenis: ze is de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse kandidaat voor het gouverneurschap. Volgende week kan ze daadwerkelijk de allereerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur van de Verenigde Staten worden. Dat dit bij uitstek in the Deep South kan gebeuren, maakt het gezien de geschiedenis van de Burgeroorlog en de Burgerrechtenbeweging extra bijzonder.

De campagnestrategie van Abrams is gebouwd op statistieken

Abrams krijgt landelijk veel aandacht voor haar campagnestrategie. Ze richt zich niet op het ‘flippen’ van Trump-stemmers. Haar aanpak draait om het gesprek met nieuwe kiezers en minderheden die denken dat hun stem niet uitmaakt, en om de activatie van huidige Democraten. Waarom? Simpele wiskunde. De strategie is gebouwd op statistieken waaruit blijkt dat er genoeg sympathisanten in Georgia zijn om deze verkiezingen te winnen. Abrams gelooft dat mensen niet stemmen omdat ze geen reden wordt gegeven om dat wel te doen. Omdat ze geen kandidaten zien die hun problemen en zorgen representeren. Daarom deelt ze haar persoonlijke verhaal over het hebben van een schuld, over de worstelingen van haar broer met psychische ziektes en drugsverslaving en over de gevolgen van een slecht werkend zorgsysteem. Ze verbindt persoonlijke verhalen aan urgente thema’s en beleid: kiezers moeten urgentie voelen om daadwerkelijk de moeite te nemen om naar de stembus te zijn.

Foto: campagne Stacey Abrams

Tijdens de presidentiële verkiezingen won Donald Trump Georgia met vijf procent verschil. Al vijftien jaar is het gouverneurschap in deze staat in handen van een Republikein. Het wordt voor Abrams daarom iets spannender dan voor Ocasio-Cortez. De voorspellingen van Nate Silver zijn op dit moment met 0.9% in het voordeel van haar tegenkandidaat Brian Kemp. Toch is men in het rode Georgia hoopvol dat Abrams volgende week geschiedenis gaat schrijven als eerste blauwe, vrouwelijke gouverneur van Afro-Amerikaanse afkomst.