Met zulke vrienden…

De concurrenten van PvdA en VVD hoeven in de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen weinig te doen. Het Haagse gedoe met steeds weer een coalitiepartij of -bewindslid als middelpunt neemt hen veel werk uit handen.

Nerveus staan de lijsttrekkers van PvdA en VVD’s dezer dagen ochtends op uit bed  en checken het nieuws. Wat hebben de koekenbakkers in Den Haag nu weer aangericht? De concurrentie zet de wekkers juist handenwrijvend extra vroeg: welk cadeautje zal de VVD of de PvdA hen morgenochtend bezorgen?

Want het is geen pretje om voor de coalitiepartijen campagne te voeren. Er gaat ogenschijnlijk geen dag voorbij zonder crisis, vertrekkende of wankelende bewindsleden, gedoe, spannende onderhandelingen, ruzies of andere Haagse ophef. Breed uitgemeten ophef. Ophef die de lokale lijsttrekkers kunnen missen als kiespijn. Want ieder klein geluidje uit Den Haag is voor hen een oorverdovend geraas dat hun eigen geluid, hun eigen verhaal weg drukt.

En het is al lastig genoeg om de lokale kiezer te interesseren voor lokale zaken. Uit vele langdurige onderzoeken door de jaren heen blijkt dat kiezers bij gemeenteraadsverkiezingen zich vooral laten leiden door wat er op landelijk politiek vlak gebeurt.

De lokale partijen surfen daarom vooral mee op de golven van de moederpartijen in Den Haag. D66 Amsterdam hoeft niet veel te doen want het is ‘zo gaat ie goed, zo gaat ie lekker’. De onzichtbaarheid van de lokale lijstrekker is nauwelijks een probleem. Als PvdA en VVD in Den Haag iets willen, moeten ze aankloppen bij D66 en de kleinere christelijke partijen. Pechtold roept ‘spring!’ en Rutte, Asscher, Zijlstra en Samsom vragen alleen nog ‘hoe hoog?’. Ook de SP zit op rozen en Groenlinks zal het in Amsterdam beter doen dan misschien verwacht. 

Omgekeerd zullen de oppositiepartijen, ook de gedoogpartijen, in de Tweede Kamer de coalitie tot aan de Europese verkiezingen geen moment rust gunnen. In ieder kiertje wordt gepoerd, in alle wonden zout gewreven, elk politiek punt tot grote proporties uitvergroot, alles om VVD en PvdA in het defensief te houden en hun eigen verhalen te overschreeuwen door politiek tumult.

’s Avonds voor het slapen gaan bidden de lijsttrekkers van de VVD en de PvdA in hun gemeenten tot de prentjes van Sint Mark en Sint Lodewijk. Mag het morgen even stil zijn daar in Den Haag? Eén dagje maar? Want met zulke vrienden in Den Haag hebben ze geen lokale vijanden meer nodig.