Met zulke kameraden…

Jan Marijnissen speelt een opvallende rol in de campagne van de SP. Toen Emile Roemer de toon zette door te zeggen dat hij ‘over z’n dead body’ geen Europese boete ging betalen, was het Marijnissen die dit, nota bene bij de aftrap van de SP-campagne, een fout noemde. “Dat is helemaal niet erg, als je een keer een fout maakt. We zijn allemaal maar mensen”, zei hij.

Het doet denken aan de manier waarop Marijnissen jarenlang over Agnes Kant sprak. “Ze groeit steeds beter in haar rol”, riep hij voortdurend. Het klinkt vaderlijk, maar het is bemoederend. Het lijkt liefdevol, maar het is in wezen een dolkstoot.

Dinsdag zei Marijnissen in een interview met Nu.nl dat hij 45 zetels voor de SP niet uitsluit. Fijn, zo kan de verkiezingsuitslag tenminste alleen maar tegenvallen. Stel dat de SP 35 zetels haalt, dan zal de gedachte blijven hangen dat het er eigenlijk tien meer hadden moeten zijn.

Als klap op de vuurpijl zei hij deze week in Vrij Nederland dat de SP de PvdA ‘hard nodig’ heeft in een volgend kabinet. “Wij hebben het contact met de kiezer, zij de bestuurlijke ervaring.” Precies de achilleshiel van Roemer. Iedereen vindt hem een aardige vent, maar kan hij ook een land besturen, vragen veel mensen zich af. En bedankt Jan, dat je de zwevende kiezer er nog even op wijst.

Met zulke kameraden heb je geen vijanden meer nodig. Of om meer in SP-jargon te blijven: “Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg.”

Roelf Jan Duin
Roelf Jan Duin is politiek verslaggever voor Novum Nieuws. Hij studeerde politicologie, werkte bij AT5 en was communicatieadviseur bij Politiek Online voordat hij in 2008 bij Novum begon. Hij schrijft columns voor onder meer nrc.next en Politieke Junkies. Roelf Jan is geregeld pannellid in de shows van Politieke Junkies in De Balie. Behalve met politiek verdoet hij zijn tijd met muziek en wielrennen, beiden in de passieve vorm.