Meeting the EFF: when worriers meet warriors

Met bonzend hart stappen we de bus uit. We bevinden ons aan de rand van een park waar de Economic Freedom Fighters (EFF) een mars hebben georganiseerd. Ze protesteren tegen het besluit van de publieke omroep (SABC) om hun campagne-spot te bannen van televisie, omdat die een opruiend karakter zou hebben. De EFF heeft hoog op haar agenda staan om de mijnen te nationaliseren en het land van blanke boeren terug te geven aan de bevolking. De leider van de EFF, Julius Malema, is beroemd en berucht vanwege zijn populistisch taalgebruik en de partij staat er niet om bekend op goede voet te willen staan met blanke burgers.

Uit wat we in het park aantroffen, sprak echter niets van dit alles. We werden hartelijk ontvangen en konden uitwaaieren over het park om te spreken met de Fighters. De aanwezigen waren met name jonge volwassenen die zich in de steek gelaten voelen en teleurgesteld zijn in het beleid van de ANC. ‘Zuma is our leader. He is supposed to be our leading example. But how can we follow a man that rapes women and doesn’t use a condom?’ (Robert, 26). Het gaat bij het ANC niet meer om de mensen, is het algehele sentiment, maar om het individu. Politieke macht wordt gebruikt voor eigen gewin: ‘Black rich share even less than the white.’ (Vulyani, 31).

Een deel van het electoraat, met name de jonge zwarten en lagere sociaal economische klasse, lijkt zich niet meer gehoord te voelen door het ANC. Zij vinden hun gehoor wel bij Malema en zijn EFF. De voorspellingen van de verkiezingsuitslag  klinken optimistisch, al zijn de genoemde percentages lager dan voorheen: in de peilingen komt de partij op acht procent. ‘On the 7th of May we will burry the ANC and bring a new baby, the EFF.’ (Jeff, 33). Een baby als symbool voor een nieuwe start, een nieuwe revolutie met dezelfde energie als na 1994.

foto 1

Voor sommigen hier is Julius Malema een held. Dat hij ook in corruptieschandalen verwikkeld is lijkt hen niet te deren. Anderen maken zich echter geen illusies: Malema is niet perfect. ‘But it is better to choose for a devil you know, than a devil you don’t know.’ (Vulyani, 31). In het deel van Soweto waar hij woont is de afgelopen jaren weinig veranderd. Het EFF hoopt die verandering wel te kunnen bewerkstelligen. Velen willen het EFF die kans geven. Wellicht is de EFF met haar populistische communicatie een radicale, activistische partij. Maar het EFF zou ook een begin kunnen zijn van een nieuwe linkse beweging die het gat opvult dat het ANC achterlaat.

foto 2
Dit blog verscheen eerder op www.bkbacademie.nl. De BKB Academie reist van 26 april t/m 3 mei 2014 door Zuid-Afrika, waar op 7 mei algemene verkiezingen zijn. Met de dit jaar opgedane campagnekennis als bagage, volgen de 25 BKB Academici de Zuid-Afrikaanse verkiezingscampagnes een week lang op de voet. Op de website doen ze verslag van hun bevindingen.