Martin Bosma, doe mee en meld je als kandidaat-voorzitter van de Kamer!

Het wordt een saaie race om het voorzitterschap van de Tweede Kamer als we alleen maar kunnen kiezen tussen een PvdA’er, een CDA’er en mogelijk nog een PvdA’er.

Op 13 januari kiest de Tweede Kamer de opvolger van de vorig jaar van het toneel verdwenen oud-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Het staat bijna vast: haar opvolger wordt er één van PvdA-huize. PvdA-Kamerlid en vervangend Kamervoorzitter Khadija Arib is de front-runner.

Er heeft zich ook een andere kandidaat gemeld, CDA’er Madeleine van Toorenburg. Ze lijkt geen grote kanshebber, net zoals ze dat niet was toen ze zich meldde voor het lijsttrekkerschap van haar partij in 2012. Maar totaal kansloos is ze niet. Een derde naam die veel wordt genoemd is die van een andere PvdA’er: Angelien Eijsink.

Eijsink is al voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en heeft haar strepen verdiend, maar ze heeft zich nog niet officieel gemeld. Andere kandidaten evenmin. Ze kunnen zich tot 12 januari melden. Hoewel de landelijke verkiezingen nog slechts iets meer dan een jaar weg zijn – mits het kabinet niet valt – en er dan opnieuw een Kamervoorzitter moet worden gekozen, betekent dat niet dat er nu iemand moet komen die alleen even op de winkel past.

Het zal toch niet de saaiste voorzittersverkiezing in de geschiedenis van Nederland worden, met een keuze tussen twee PvdA’ers en een CDA’er? Het heeft veel weg van een slechte herhaling van het burgemeestersreferendum in Utrecht in 2007. Sowieso, waarom zou Arib het moeten worden, als zij PVV-leider Geert Wilders de mond zou willen snoeren om een woord als ‘nepparlement’? Kom op, zeg.

Over de PVV gesproken. Een gezonde en goed functionerende democratie kan niet zonder tegengeluiden. Niets zo saai als een parlement vol ja-knikkers. Vol verwachting klopt mijn hart: zou PVV-Kamerlid en ondervoorzitter Martin Bosma de gok wagen? Hij wordt door Kamerleden en parlementaire pers geprezen om zijn stijl als voorzitter. Hij grijpt op tijd in, houdt het altijd kort en heeft humor.

Het is waar. Sommige partijen, de PvdA voorop, zouden nooit op een PVV’er stemmen als Kamervoorzitter. De reden: een Kamervoorzitter moet ook sprekers uit het buitenland ontvangen en dat zou niet kunnen als het een PVV’er is, of zo. Lariekoek. Kom op, Martin Bosma, meld je als de wiedeweerga als kandidaat en schud de boel maar eens flink wakker daar in het parlement. Het zou de voorzittersverkiezing zoveel spannender maken.

Foto: Sjoerd van der Hucht (PvdA) / Wikimedia Commons.