Loeki en Bianca trainen in Myanmar

We waren in Myanmar afgelopen week. Het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) nodigde ons uit om workshops te verzorgen aan politici, kandidaten en partijmedewerkers tijdens het door de NIMD opgezette Myanmar School of Politics (MySoP) alumni weekend. Vier jaar geleden trainden Isabelle en Bianca een deel van de kandidaten die deelnemen aan het programma van MySoP al voor de verkiezingscampagnes, nu hebben we de 160 alumni getraind in beleidscommunicatie. Myanmar was in 2017 en 2018 veel in het nieuws, vanwege de afschuwelijke crisis in het westen van het land. ‘Waarom zou je er dan heen gaan om politieke partijen te trainen?’, vroegen mensen ons voor we vertrokken. Laat ons proberen een antwoord te geven.

In 2015 waren er na 48 jaar van militaire overheersing voor het eerst democratische verkiezingen in Myanmar. Die verkiezingen zijn door de internationale gemeenschap als free and fair beoordeeld. Voordat de macht werd overgedragen, zorgde het leger er nog wel voor dat een paar cruciale punten in de Grondwet werd aangepast – met onder andere als gevolg dat alle parlementen (zowel lokaal als landelijk) voor minimaal 25% uit militairen moeten bestaan. En dat voor iedere wetswijziging een meerderheid van meer dan 75% nodig is. De eerstvolgende verkiezingen worden naar verwachting in 2020 gehouden. Wij praten deze week over communicatie, media en digitale campagnestrategieën om Birmezen te betrekken bij beleid, essentieel in zo’n divers land. Wij, als trainers, leren over de weerbarstige realiteit in een piepjonge democratie met talloze problemen die om oplossingen schreeuwen.

We brengen de week door in de hitte van de bruisende stad Yangon (7 miljoen inwoners) en in het kalme strandplaatsje Dawei aan de Thaise grens. Bij de openingsceremonie verzamelen alle 160 deelnemers zich op de binnenplaats. Sommigen van hen hebben ruim twee dagen gereisd binnen Myanmar om hier te kunnen zijn. Iedereen, zowel mannen als vrouwen, is getooid in traditionele kleding. Aan de kleuren, patronen en kralen op de longyi’s (lange rokken), broeken, blouses en hoeden kun je zien uit welke regio de drager komt en tot welke etnische groep hij of zij behoort. We kijken onze ogen uit: knalroze hoofdbanden en groene rokken met geweven prints, katoenen tassen vol kralen en rijkversierde overjassen en sjaals. Bijna iedereen draagt buttons van de eigen partij.

Myanmar is een land in ontwikkeling en dat merken meteen aan de gesprekken die tijdens onze training tot stand komen

Politiek

Er zijn 95 geregistreerde politieke partijen op dit moment, voornamelijk gebaseerd op de 125 erkende etnische groepen en minderheden die Myanmar kent. Het precieze aantal partijen wisselt continu, omdat partijen opsplitsen en samensmelten. MySoP’s alumnigroep bestaat uit vertegenwoordigers van 33 partijen uit heel het land: lokaal, regionaal en landelijk, oppositie en regering. We bevinden ons in divers gezelschap.

Myanmar is een land in ontwikkeling en dat merken meteen aan de gesprekken die tijdens onze training tot stand komen. Bij de campagnetraining die we vier jaar geleden gaven, was er nog een lijst met onderwerpen waar we het beter niet over konden hebben. Nu praten we in een meer open sfeer over het etnische geweld in verschillende regio’s en over de rol van het leger daarin. We praten over drugsproblematiek, over uitdagingen in de gezondheidszorg en in het onderwijs, en over de noodzaak om de snel verdwijnende natuur te beschermen. We bespreken manieren om journalisten te betrekken bij je politieke werk. Deelnemers praten openlijk over hun ervaringen met de Myanmarese pers, die nog veelal door de staat gecontroleerd wordt.

Lees verder onder de foto.

Verandering

We spreken over de uitdagingen en mogelijkheden om campagne te voeren zonder financiële middelen en over manieren om mensen te bereiken in afgelegen gebieden. Sommige deelnemers delen hun nog altijd aanwezige angst voor ‘de groene partij’ (het leger), terwijl andere deelnemers in de zaal een aan het leger ontsprongen partij vertegenwoordigen. We praten over een gevolg van de nieuwe grondwet: de toegenomen verantwoordelijkheden voor lokale en regionale overheden. En over hoe je door samen te werken verandering tot stand kunt brengen, zonder dat daar een grondwetswijzigingen voor nodig is.

We merken gedurende het weekend dat deelnemers uit verschillende regio’s en van verschillende etnische achtergronden, politieke niveaus en partijen dag voor dag meer bereid om samen te werken, om open gesprekken met elkaar te voeren, om samen aan oplossingen te werken en richting te geven een effectievere democratie. Als we aan het einde van het weekend afscheid nemen en contactgegevens uitwisselen, zijn we hoopvol, ondanks alle uitdagingen die er zijn en het dubbele gevoel dat we hebben vanwege de crisis in het land. Het was ons een eer om zoveel sterke mensen te ontmoeten die de toekomst van Myanmar beter en democratischer willen maken.

Het MySoP programma is opgezet door de NIMD in samenwerking met de Finse organisatie DEMO.

 

Loeki Westerveld
Loeki (1987) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie internationale betrekkingen. Ze werkte tussen haar bachelor- en masterstudie als communicatiemedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu is ze senior campagnestrateeg bij BKB.